Huisartsenpraktijk van Gelderen

“De huisarts is de spil van de gezondheidszorg”

Maurice van Gelderen, huisarts in een dynamische praktijk

  
Ruim vier jaar is de apotheekhoudende Huisartsenpraktijk van Gelderen gevestigd in het karakteristieke pand ‘Den Oldenhof’, gelegen aan de Hoofdstraat in ons fraaie dorp. Tijd voor Gorssel.nl om eens een kijkje te gaan nemen in deze dynamische praktijk.

Zuid-Engeland
Maurice3Na zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam in de jaren tachtig van de vorige eeuw vervolgde Maurice van Gelderen zijn huisartsenopleiding in een Hilversums ziekenhuis, waar hij werkte op de afdelingen chirurgie, geriatrie en interne geneeskunde.
Hij voltooide zijn opleiding met veel plezier in Zuid-Engeland (Kent), en daar nam hij nog een jaar een praktijk waar. Het beviel Maurice zo goed in Kent, dat hij heeft overwogen om er te blijven. Uiteindelijk ging hij toch terug naar Nederland en in het mooie Gorssel vond hij een vergelijkbare omgeving. Zijn liefde voor Gorssel is groot; dat komt meerdere malen ter sprake.
(Uiteraard is Gorssel.nl het hier volledig mee eens!)

Twee kamertjes en een veredelde bezemkast
Maurice4
In 1998 kon Maurice de praktijk van dokter Dekker overnemen, die gevestigd was in de ‘oude Oldenhof’. “Hier denk ik nog vaak aan terug”, zegt Maurice. “Het was onvoorstelbaar: de praktijkruimte bestond uit twee kamertjes, waarvan er een was omgebouwd tot apotheek en het andere behandelkamer was; de wachtkamer was een veredelde bezemkast. Hilarisch.” De praktijk had toen 2100 patiënten, er was één huisarts en twee parttime assistenten, maar het functioneerde. Dat zou nu ondenkbaar zijn. Na wat omwegen in en om Den Oldenhof was in 2012 de definitieve praktijkruimte van Huisartsenpraktijk van Gelderen een feit.

Een heel bedrijf
Maurice5
De verschillen met 1998 zijn in alle opzichten enorm. Alleen de werkruimte is al een wereld van verschil. De praktijkruimte bestaat nu uit drie spreekkamers, een behandelkamer, een laboratorium, administratieruimte, wachtkamer en apotheek. Er zijn drie huisartsen in de praktijk: niemand van de drie artsen werkt 24 uur per etmaal, maar de huisartsen vullen elkaar aan. Verder zijn er zes dokters- en apothekersassistentes, een bedrijfsarts en een Nurse Practitioner (verpleegkundig specialist, een van de weinigen in Nederland), die zelfstandig mag handelen en voorschrijven, met haar eigen spreekuur; daarbij blijft de Nurse Practitioner natuurlijk wel onder supervisie van een van de huisartsen.
Door de veranderingen in de zorg kwamen er een POH-GGZ (praktijkondersteuner huisartsen geestelijke gezondheidszorg), en een POH (praktijkondersteuner huisartsenzorg). Dat zijn belangrijke pijlers van de praktijk: zij ondersteunen de praktijk bij de ziekenhuis vervangende zorg, bijvoorbeeld bij diabetes, longaandoeningen en hart- en vaatziekten, maar dus ook op het gebied van de geestelijke gezondheidzorg; omdat er de laatste jaren een steeds grotere verschuiving van de psychiatrie naar de huisartsenpraktijk plaatsvindt, worden er nu in de praktijk eenvoudige psychische klachten behandeld.

Samenwerking
Maurice1V.l.n.r.: Ellen Klunder, Mirjam Beijer, Yvonne Spangenberg, Josien Jansen (huisarts), Esther Brinkman, Maurice van Gelderen (huisarts). Niet op de foto: Kirsten Berndsen (nurse practitioner), Bea Grit, Karin Jentink, Esther Kloosterman (POH-GGZ), Janet de Leeuw en Jolien Plantinga (huisarts)De huisartsenpraktijk heeft nu ongeveer 2900 patiënten. Het werkterrein is met name de oude gemeente Gorssel, met Gorssel, Eefde, Epse en Harfsen. “Als ik er maar met 15 minuten kan zijn”, aldus Maurice. De patiënten kunnen altijd binnen een à twee dagen terecht.
Over de samenwerking met huisartsenpraktijk Schroth in Epse en Salimans in Gorssel is Maurice zeer te spreken. “Een uitstekende samenwerking, we versterken elkaar”. Er is minimaal wekelijks overleg over bijvoorbeeld lokale afspraken met de thuiszorg, het verzorgingshuis en de gemeente. Er wordt voor elkaar waargenomen bij ziekte of vakantie en soms worden er patiënten naar elkaar doorverwezen, bijvoorbeeld voor een second opinion. Actuele zaken worden onderling afgestemd en dat geldt ook voor sociaal-maatschappelijke problemen. De drie praktijken streven uiteraard naar een goede eerstelijnszorg.
Over de samenwerking met het Deventer Ziekenhuis en het Gelre Ziekenhuis Zutphen is Maurice eveneens tevreden. Voor avond-, nacht- en weekenddiensten maakt de praktijk onderdeel uit van de Huisartsenpost in Deventer, die op zijn beurt onderdeel is van de Spoedpost Deventer, een samenwerking met de Eerste Hulp.

Spil in de gezondheidszorg
Maurice2Ondanks de groei van het internet - wat Maurice geen slechte ontwikkeling vindt - staan persoonlijk contact en laagdrempeligheid hoog in het vaandel en dit moet ook zo blijven.
De huidige huisarts is de spil van de gezondheidszorg. Maurice is ervan overtuigd dat de zorg steeds meer naar de patiënt toe zal komen, de huisartsengeneeskunde moet dichtbij de bewoners zijn en ziekenhuis vervangende zorg leveren. Denk daarbij naast de zorg voor chronische ziekten ook aan aan bloedonderzoek, hartfilmpjes, gehoortesten, diverse kleine chirurgische ingrepen, maar ook bijvoorbeeld een reizigersgeneeskundig spreekuur. De huisarts zal ook steeds meer specialistische zorg gaan leveren. De diagnostiek zal dichter bij huis gedaan worden, dat wil zeggen: in de huisartsenpraktijk. Maurice: “En dat is een goede ontwikkeling”. Bovendien worden opnames in ziekenhuizen steeds korter en ouderen zullen steeds langer thuis blijven wonen. Dat betekent voor de huisarts extra zorg en in de verre toekomst zullen praktijken misschien samengaan.

Veranderingen in de zorg
Door alle veranderingen in de praktijk van de laatste jaren voelt Maurice zich naast huisarts ook steeds meer manager. Maar ook verder in de zorg staat er dus nog veel te gebeuren, veelal op ICT gebied. Maar al deze veranderingen houden Maurice scherp en zijn voor hem een uitdaging.
Op de vraag of er nog wensen voor de toekomst zijn, is het antwoord: “Het zou hartstikke mooi zijn als Gorssel een polikliniekfunctie krijgt, bijvoorbeeld met een dermatoloog, een orthopeed en een internist”.

Huisartsenpraktijk van Gelderen, apotheekhoudend
Hoofdstraat 45 B003
7213 CR Gorssel
Tel. 0575-494433
Website

Redactie Gorssel.nl
29 juni 2016

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends