Kantoorboekhandel Bechtle

“Al 87 jaar een begrip in Gorssel”

Bechtle, ruim gesorteerd en druk bezocht

  
RijkstraatwegGorssel-Ong1937De Hoofdstraat (vóór de aanleg van de rondweg Rijksstraatweg genoemd), ongeveer 1935. In het eerste pand rechts is nu Bakker Terpstra gevestigd, het tweede pand wordt momenteel gebruikt door tandarts Blommers en in het derde pand (nu de firma Wezenberg) begon grootvader Bechtle zijn kappers- annex tabakszaak.Al vele jaren is de naam Bechtle aan de Hoofdstraat een begrip in Gorssel.

In 1930 startte Guus Bechtle, grootvader van de huidige eigenaar Erik Bechtle, in het pand aan de Hoofdstraat waar nu de firma Wezenberg is gevestigd, een kapsalon in het achterhuis en in het voorhuis een winkel in koffie, thee en tabaksartikelen. Zijn zoon, eveneens Guus geheten, runde deze combinatie vanaf ongeveer 1950 een aantal jaren, totdat hij werk vond als buschauffeur. Vanaf dat moment bestierde de moeder van Erik de winkel; de kapsalon was inmiddels gesloten.

In 1983 nam Erik de winkel over. Na zijn huwelijk met Annie runden zij de winkel samen. Koffie en thee verdwenen uit de schappen, Erik en Annie concentreerden zich op de tabakswaren en tijdschriften.

Groei
Bechtle24-11-17LT 1Annie en Erik Bechtle aan de balie van hun winkelNa enkele jaren werd de winkel veel te klein, zeker toen de kantoorboekhandel annex speelgoedzaak van Jan Loman sloot. Annie en Erik verhuisden met hun winkel naar de overkant, naar nummer 36D (het huidige House of Tweeds) en begonnen daar niet alleen met rookwaren, maar ook met kantoorartikelen, nog meer tijdschriften en een kleine collectie speelgoed. De winkel werd drukker en drukker, dus toen het achtergedeelte van het buurpand te huur werd aangeboden trokken zij dat bij de winkel.
Bechtle24-11-17LT 2In 1997 kwam het huidige pand, waar vroeger eerst supermarkt B & B was gevestigd en naderhand de Meermarkt, vrij en werd de grote stap gezet dit pand aan te kopen. Door de sluiting van het postkantoor kwam dit ook terecht in de winkel, evenals de postbussen buiten. Iedere paar jaar werd het pand nog wat uitgebreid, totdat het huidige vloeroppervlak werd bereikt.

De winkel
Bechtle is tegenwoordig een volwaardige zaak voor speelgoed, boeken, wenskaarten, agenda’s, kalenders en rookartikelen. Het ruime assortiment kantoorartikelen is van inkoopcombinatie Quantore. Er kwam een pinautomaat van de ING, de postbalie kwam na een paar jaar in eigen beheer, er kwam een automaat om ov-kaarten op te waarderen en sinds twee jaar is er ook een hoekje voor de VVV. Zeker met alle extra aanloop na de komst van Museum MORE is dat laatste een welkome aanvulling!

Signeersessies en lezingen
Bechtle24-11-17LT 7Sinds kort is Bechtle landelijk actief met een mooie website, waar alle artikelen ook online besteld kunnen worden. Deze kunnen opgehaald worden in de winkel of landelijk worden bezorgd.
Regelmatig komen auteurs hun boeken signeren tijdens gezellige en drukbezochte avonden in de winkel. Tijdens de Boekenweek wordt uiteraard aan dit thema heel veel aandacht besteed. Er worden regelmatig lezingen gehouden in de winkel.
Dit alles kunnen Erik en Annie niet met z’n tweeën bemannen. Al vele jaren worden zij bijgestaan door Willemijn, Alie, en sinds kort ook door oudste dochter Iris.

 

Bechtle2016Fiat500clubFiat 500 in de winkel, 2016Actief in Gorssel
De familie Bechtle is zeer actief in Gorssel. Zo regelden zij in de zomer van 2016 een bezoek van leden van de Fiat 500 Club. Het was een feest om de Hoofdstraat te zien, overal stonden deze kleine rugzakjes geparkeerd, tot zelfs in de winkel! Erik is ook jarenlang met enorme inzet lid geweest van de Gorsselse vrijwillige brandweer. Bij zijn afscheid in 2015 kreeg hij voor zijn werk bij de brandweer een koninklijke onderscheiding.

BrandweerJTE9-3-15GR 55Erik Bechtle met lintje tijdens zijn afscheid van de vrijwillige brandweer in 2015

Kortom, de naam Bechtle is al 87 jaar een begrip in Gorssel.
  

Kantoorboekhandel Bechtle
Hoofdstraat 40
7213 CX Gorssel
Tel. 0575-491584
Website

 

Redactie Gorssel.nl
25 november 2017


Fotografie: Louise Tietge
Foto brandweer: Janny Schiphorst
Ansichtkaart: collectie De Ruiter

Klik op een afbeelding voor vergroting en meer foto's  

 

aa

bb

cc

dd

ee

ff

gg

hh

ii

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends