Krisztián Horváth

“Ik heb een speciale band met Gorssel”

Krisztián Horváth, beeldend kunstenaar

 
Een expositie in de stad Lochem was voor Gorssel.nl aanleiding om een portret te schetsen van beeldend kunstenaar Krisztián Horváth. Krisztián (1976, Szeged, Hongarije) heeft een atelier in Eefde, woont in Harfsen en heeft een speciale band met Gorssel. Zijn werk heeft een persoonlijke stijl en heeft zich ontwikkeld naar abstractie, met afwisselend subtiele nuances en intense kleur­explosies.

Buszák
In 1997 ging een afvaardiging van de voormalige gemeente Gorssel op bezoek bij de partner­gemeente Buzsák, gelegen vlak bij het Balaton­meer in Hongarije, waarmee de banden al van vóór de val van de muur bestonden. De delegatieleden werden onder­gebracht in het pension van de moeder van Krisztián. De Gorssel­naren zagen de jonge Krisztián, 21 jaar oud, aan het werk en hoorden dat hij zat te wachten op toelating aan de kunst­academie in Budapest. Toen hij voor de derde keer voor de Academie was uitgeloot, werd op initiatief van Nico Meer­burg, de toenmalige - en tevens laatste - burgemeester van Gorssel, het plan gesmeed Krisztián voor een kort bezoek naar Nederland te halen en hem de kans te geven in Gorssel te exposeren. In 1998 nam Krisztián deel aan een groeps­expositie bij Artterre, Salon d’Art, in Eefde. Hij logeerde toen in Gorssel bij Cees en Zsuzsi van Doorn, die ook een huis in Buzsák hadden.

Krisztian2

Een kansrijke start 
In 1999 werd het Krisztián duidelijk dat hij graag in Neder­land zou willen blijven. Cees en Zsuzsi namen hem op in hun gezin en hielpen hem om allerlei zaken te regelen. Op enkele kunst­academies deed Krisztián toelatings­examen. Hij koos voor de AKI (ArtEZ Academie voor Art & Design) in Enschede, waar hij van 1999 tot 2003 de opleiding tot Bachelor of Fine Arts volgde.
Omdat Hongarije niet tot de EU behoorde, viel hij onder geen enkele wettelijke financierings­regel. Cees zocht stad en land af om financiële onder­bouwing te vinden. Fondsen werden benaderd en uiteindelijk lukte het de financiering rond te krijgen. Het Vuller­fonds in Gorssel had hier een groot aandeel 

Krisztian74

Thuis in Gorssel
Ondertussen werd Krisztián opgenomen in het gezin Van Doorn. Met name dankzij Zsuzsi kon hij al binnen een jaar goed verstaanbaar Nederlands spreken. Tijdens zijn studie in Enschede verbleef Krisztián daar doordeweeks op de campus en kwam hij in de week­ends thuis in Gorssel.
In 2003 rondde hij de AKI-opleiding succesvol af, waarna hij op de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht de opleiding volgde tot docent Culturele en Kunstzinnige Vorming in het voort­gezet onderwijs.

Krisztian56

Ateliers
Na zijn opleiding ging Krisztián als beeldend kunstenaar aan het werk. Hij had drie jaar lang een atelier­ruimte in het gebouw van de voormalige bibliotheek in Gorssel. Hierna 14 jaar lang in het Berg­kwartier in Deventer, waar hij tevens een koffie- en thee­schenkerij had. Sinds begin 2024 heeft Krisztián zijn atelier in de voormalige film­zaal van de marechaussee in het poortgebouw van de Detmers­kazerne in Eefde. Een mooie, grote ruimte waar hij ook cursussen geeft. Sinds enkele jaren werkt hij ook als edel­smid met het ontwerpen en uitvoeren van juwelen.

Krisztian13

Olieverfschilderij ‘De laatste gemeenteraad van Gorssel’
In 2005 maakte Krisztián een olieverf­schilderij van de laatste gemeenteraad van Gorssel. Dit schilderij hing jarenlang in ’t Trefpunt in Gorssel. De locatie van het schilderij was bij de voorbereiding van dit Uitgelicht­portret van Krisztián onbekend. Gorssel.nl ging op onderzoek uit en ontdekte dat het bestuur van ’t Trefpunt het werk in 2018 geschonken had aan de gemeente Lochem. Dit, historisch gezien bijzondere, kunst­werk is waarschijnlijk - in afwachting van een nieuwe bestemming - tijdelijk opgeslagen in de kunst­collectie van de gemeente Lochem. Tijdens de zoektocht kwamen wel twee andere kunst­werken van Krisztián, nog aangeschaft door het toenmalige gemeente­bestuur van Gorssel, boven water. Deze twee hangen in het gemeente­huis in Lochem.

‘De schoonheid van alles’
Tijdens de expositie ‘De schoonheid van alles’ rondom Krisztián Horváth in het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg in 2017 verscheen ook het gelijk­namige boek, geschreven en samengesteld door Francisca van Vloten. Francisca, conservator en adviseur van het MTVP Museum in Domburg, woonde jarenlang in Gorssel in de periode dat haar echtgenoot, Arnold van Houtum, werkzaam was als gemeente­secretaris van de toenmalige gemeente Gorssel.
Francisca ziet het boek als een persoonlijk verhaal waarin zij het leven van Krisztián beschrijft in samenhang met zijn werk. In dit mooie boek zijn, naast foto’s over zijn leven, meer dan honderd werken van Krisztián afgebeeld.

Krisztian9

Speciale band met de familie Van Doorn én met Gorssel
Heel positief is Krisztián over de manier waarop hij in Gorssel als een zoon is op­gevangen door Cees en Zsuzsi van Doorn, met wie hij na meer dan vijfentwintig jaar nog steeds een hechte band heeft.
En: het startpunt van al zijn mogelijk­heden in Nederland lag bij het partner­schap tussen de toenmalige gemeente Gorssel en het Hongaarse dorp Buzsák.

Krisztián Horváth, tel.: 06-17844217, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Redactie Gorssel.nl
26 november 2024

Krisztian8

Deel deze pagina