Mieke Geerlink en René Pluymert

“We zijn allebei nogal perfectionistisch”

Mieke en René, al tien jaar actief voor Gorssel.nl

  
Mieke René 1013 kleinVerslaggever Jan de Haan (links) in gesprek met Mieke Geerlink en René PluymertEr zijn vrijwilligers die zeven dagen in de week ‘aan staan’, heel veel uren in het vrijwilligers­werk stoppen en toch weinig zichtbaar zijn. Dit geldt zeker voor Mieke Geerlink en René Pluymert, die gemiddeld minimaal vijftien tot twintig uur per week, verdeeld over zeven dagen, in hun vrijwilligers­werk voor Gorssel.nl stoppen. Gorssel.nl-verslag­gever Jan de Haan nam het initiatief om het tweetal, dat zoveel over anderen schrijft, nu eens zelf in de spotlight te zetten.

Mieke René 0922 kleinMieke Geerlink werd in 1954 in Deventer geboren in een gezin met twee kinderen. Na de basis­school volgde het Alexander Hegius Gymnasium in Deventer. Hierna volgde ze de opleiding tot directie­secretaresse en werkte een aantal jaren bij Thomassen & Drijver in Deventer.
Later werd ze redacteur bij Kluwer/Van Loghum Slaterus. Dit werk deed ze vijftien jaar en daarna stortte ze zich in het vrijwilligers­werk. Mieke, inmiddels woonachtig in Epse, trad toe tot het bestuur van de Stichting Sociaal Cultureel Werk en werd actief lid van de Historische Vereniging De Elf Marken, beide in Gorssel. Voor die laatste vereniging zit ze nog steeds in de redactie van Ons Marken­boek. Samen met haar man Hans was ze heel actief in de Vereniging Woon­milieu Epse, opgericht in verband met de plannen van Deventer voor gebieds­uitbreiding en aanleg van een industrie­terrein aan de Epser kant van de A1.
Na de verhuizing van het echtpaar Geerlink naar Gorssel zat Mieke van 2008 tot 2011 in de Dorpsraad Gorssel, werkte mee aan de Dorps­plannen voor het dorp en in 2012 begonnen haar activiteiten voor Gorssel.nl.
In huize Geerlink worden heel veel uren aan vrijwilligers­werk besteed, want ook Hans is nog steeds een zeer actieve vrijwilliger. Mieke en Hans zitten regelmatig tegenover elkaar achter het bureau.

Mieke René 1016 kleinRené Pluymert is in 1958 geboren in Dordrecht. Hij komt uit een gezin van twee kinderen en begon zijn loopbaan na een studie HEAO in het bank­wezen. Na een aantal bank­gerichte opleidingen studeerde hij op deeltijd­basis Bedrijfs­economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1986 volgde een verhuizing naar Nuenen, waar René hoofd commer­ciële zaken van de Eindhovense vestiging werd. In 1989 stapte hij over naar een investerings­maatschappij en in 1995 ging hij als zelfstandig financieel adviseur verder. In 1999 werd Deventer zijn woonplaats en in 2005 volgde de overstap naar het centrum van Gorssel. Vijf jaar geleden begon René met het afbouwen van zijn drukke baan.
René heeft een dochter uit een eerdere relatie en woont sinds twee jaar samen met Janneke Roelofs, die als fotografe ook haar bijdrage levert aan Gorssel.nl.

De start van Gorssel.nl
Als bestuurslid van de Dorpsraad Gorssel kreeg René Pluymert in 2011 contact met een initiatief­groep rond toenmalig wethouder Wilma Heesen. Deze groep wilde bijdragen aan de onderlinge samen­hang van de Gorsselse bevolking en een website leek daarvoor een passend middel. De domein­naam Gorssel.nl werd geschonken door de gemeente Lochem en op 12 januari 2012 werd de website gelanceerd.
Peter Dieperink (op 1 juni 2020 overleden) bouwde samen met René de website zoals hij nu is. Mieke Geerlink en René Pluymert werden webmaster en eind­redactie en Peter Dieperink de technische man. Een team van correspondenten en fotografen vormt de ondersteuning. Ruim een jaar geleden is de rol van Peter Dieperink overgenomen door Bianca Crown.

Wat beoogt Gorssel.nl?
Gorssel.nl beoogt bij te dragen aan de leefbaar­heid en samen­hang in Gorssel en de onderlinge contacten te bevorderen. Het is een platform waar het plaatselijke nieuws, initiatieven, activiteiten en de plaatselijke agenda te vinden zijn. Er is veel informatie over het dorp en over de toeristische mogelijkheden en een prikbord dat het digitale dorpsplein van Gorssel wordt genoemd.
Gorssel.nl is begonnen vanuit een initiatief van de Dorpsraad, maar is daar al snel volledig van losgemaakt. Volledige onafhankelijkheid en neutraliteit staan hoog in het vaandel bij Gorssel.nl.

Taakverdeling
MiekeRenePC kleinNaast het webmasterschap doet Mieke de bestuur­lijke en politiek actuele onder­werpen. Ze volgt de raads­vergaderingen en heeft veel contacten met de gemeente en andere instellingen. Daarnaast beheert ze het Prikbord. Webmaster René is verantwoordelijk voor de website-technische zaken en voor het bijhouden van de Facebook­pagina van Gorssel.nl. Daarnaast gaat hij ook het dorp in om nieuws­berichten te maken van allerlei gebeurtenissen.
In deze taak­verdeling zit natuurlijk veel overlap. René en Mieke pakken waar nodig dingen samen op en vullen elkaar aan. Naast Mieke en René is er nog een aantal vrijwilligers, correspondenten en fotografen, die, vaak incidenteel, artikelen en foto's aanleveren.
“Er komt heel veel op je af”, zegt Mieke. “Het is een baan, zij het onbetaald, die niet aan kantooruren is gebonden. Je staat altijd aan”.

1000 bezoekers per dag
Gorssel.nl heeft 1.000 bezoekers per dag en 3.200 volgers op social media. Dit zijn hoge aantallen, wat ook veel zegt over de rol en de plek van de website. Dit succes maakt dat René en Mieke, met al hun inspanningen, plezier houden in het werk.

Wat is jullie kracht?
Beiden geven aan nogal perfectionistisch te zijn. Voor René speelt dat met name op het gebied van de vormgeving en technisch beheer en Mieke is heel gericht bezig met taal en het bieden van informatie. Beiden stellen er een eer in alles perfect te doen. Mieke is daarnaast ook heel nieuwgierig. Ze wil weten hoe zaken in elkaar zitten, wat precies binnen het dorp speelt en hoe bijvoorbeeld de gemeente Lochem daarmee omgaat.

Fietsen, zeilen en de tuin
ReneFiets kleinOp de Mont VentouxRené haalt zijn ontspanning uit het fanatiek fietsen. Hij is lid van de WTC-Gorssel, rijdt met de club op zondag in groeps­verband en pakt daarnaast ook nog meerdere keren per week zijn racefiets of mountain­bike. Ook partner Janneke heeft het fiets­virus en met vakanties gaan steevast de fietsen mee. Daarnaast is hij al vanaf zijn jeugd een actief zeiler. Eerst met vrienden in open bootjes, later in een kajuit­jacht naar alle hoeken van de Noordzee en nu, samen met Janneke, in kleine Laser solo­bootjes op Rheder­laag. De ervaring die hij heeft opgedaan als webmaster van een zeil­vereniging speelde een belangrijke rol in zijn besluit in 2011 om te helpen de website voor Gorssel.nl te ontwikkelen.
MiekeTuinclub kleinMieke ontvangt bezoekers in haar tuinMieke heeft een grote passie voor tuinieren. Dit is voor haar een mooie tegen­hanger van het voort­durend met haar hoofd bezig zijn voor Gorssel.nl. Ze werkt graag in haar grote tuin met borders, zitplekken en doorkijkjes. Jaarlijks doet ze mee aan het Tuinrondje Gorssel. Ook ontvangt ze tuinclubs uit heel Nederland en soms zelfs uit het buitenland.

Wat drijft jullie?
Mieke: ”Ik vind het altijd leuk met taal te werken”. En ze houdt van uitzoeken, er achterkomen wat er speelt, wat er aan de hand is. “De onderste steen moet dan boven komen”. En: “Dit werk past bij mij, ik kan er mijn ei in kwijt”.
René: “Ik woon met buitengewoon veel plezier in dit mooie dorp. Daar wil ik graag wat voor doen. Het is leuk te laten zien hoeveel er gebeurt en dat het hier fantastisch wonen is”. René vertelt dat natuurlijk ook meespeelt dat de basis van dit werk aansluit bij zijn interesses en dat je het werk in je eigen tijd en eigen ritme kunt doen.

Wat levert het jullie op?
MiekeReneBank kleinMieke: “Zinvol bezig zijn voor de samen­leving, we zijn niet alleen op de wereld. Complimenten krijgen is heel leuk en stimulerend. Natuurlijk hoop ik dat de mensen in Gorssel er wat aan hebben. En werk doen wat bij mij past, met het hoofd bezig zijn, dat is fijn om te doen”.
René: “Ik ben best trots op Gorssel.nl. Fijn dat het goed loopt, dat het actueel is. En dat ik een leuke dag­besteding heb die aansluit bij mijn mogelijk­heden en interesses. “Maar”, zegt hij met een glimlach, “Mieke en ik zeggen wel eens tegen elkaar dat je om dit werk in deze omvang te doen, wel ‘prettig gestoord’ moet zijn”.

Samenhang en verbinding
Mensen gedijen in een omgeving waar samen­hang en verbinding is, waardoor je je thuis voelt in je omgeving en betrokken raakt bij de mensen om je heen.
Mieke Geerlink en René Pluymert besteden met hun vrijwilligers­werk voor Gorssel.nl veel energie en tijd om aan die samen­hang en verbinding in Gorssel bij te dragen. En met succes. Het vergroot de leefbaar­heid en maakt zichtbaar dat Gorssel een actief en vitaal dorp is.

  
Redactie Gorssel.nl
24 december 2021

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends