Oekraïners in de Bloemenkamp

 “Bedankt gemeente Lochem, bedankt Gorssel”

Oekraïense Gorsselnaren voelen zich welkom, beschermd en veilig


Nederland telt sinds het begin van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland in februari 2022 ongeveer 103.000 Oekraïense vluchtelingen. Hiervan wonen er 220 in de gemeente Lochem. In Gorssel zijn een kleine honderd Oekraïense mede­bewoners onder­gebracht in het appartementen­complex De Bloemen­kamp. Gorssel.nl bezocht een aantal families in De Bloemen­kamp om te vragen hoe het met ze gaat. Wat zijn hun ervaringen in Neder­land, en vooral: wat vinden ze van hun verblijf in Gorssel? 

Anna Kravets uit Almen, locatie­manager van De Bloemen­kamp, legde voor Gorssel.nl het contact met de gezinnen en was zelf ook aanwezig bij de gesprekken.

Victoria (33) en haar dochter Ryta (10)
Oekr1 kleinVictoria met dochter RytaAls eerste sprak Gorssel.nl met Victoria en haar dochtertje Ryta. Bij het voor­stellen viel al op dat Victoria goed Engels spreekt, maar dat haar dochtertje zich zelfs al behoor­lijk in het Nederlands kan uitdrukken. Victoria is met haar (ex-)schoon­moeder naar Nederland gekomen. De keuze viel op Neder­land omdat zij een vriendin heeft in Amster­dam. Sinds eind 2022 woont ze in De Bloemen­kamp. 
Victoria werkte in Odessa bij de universiteit en is nog steeds op zoek naar werk. Dat blijkt als Oekraïense best lastig te zijn. Voor haar is het belang­rijkste dat het goed gaat met haar dochter. Het is niet niks om huis en haard te moeten verlaten, afgezet te worden bij de grens en samen met familie in onzeker­heid terecht te komen, in een vreemd land. En voor hoe lang? 
Ryta zit inmiddels al een jaar op de Vuller­school: “Ik lees soms sneller dan mijn Neder­landse klas­genootjes”, zegt ze trots. In haar vrije tijd rijdt ze paard en speelt ze met haar Neder­landse vriendjes. Ze is met open armen ontvangen op de Vuller­school. 
Ook Victoria is heel tevreden over het verblijf in Gorssel. De mensen in de winkels zijn behulp­zaam en vriendelijk. Ze voelen zich beschermd, gesteund en vrij. Stabiliteit is erg belang­rijk in deze onzekere periode. “Nederland is het nr. 1 land als het gaat om het geluk van kinderen”. De gezondheids­zorg is goed geregeld en de medicijnen werken beter dan de grote hoeveel­heid medicijnen die ze hadden meegenomen. Ook is Victoria heel erg te spreken over de Gorsselse vrijwilligers en de coördinatoren bij de gemeente Lochem. Door hen voelt ze zich opgenomen als in een soort familie. Toch wil ze graag terug naar haar land. 
In het kantoor van De Bloemen­kamp hangt een grote landkaart van Oekraïne. Met trots wijzen Victoria en Ryta aan waar Odessa ligt. 

Dmytro (48)
Oekr3 kleinBoudewijn Schenkels (redactie Gorssel.nl; links) en DmytroOok Dmytro woont met zijn gezin in De Bloemen­kamp. Hij heeft in maart 2022 eerst zijn vrouw en drie kinderen (8, 18 en 21 jaar) afgezet aan de grens bij Polen. In juli 2022 is hij zelf zijn gezin achterna gereisd. Ze komen uit de omgeving van Charkov, helemaal in het gevaar­lijke oosten van de Oekraïne. Dmytro was daar chief engineer bij een beton­bedrijf en werkt momenteel in Apeldoorn bij een beton­bedrijf. Weliswaar heeft hij daar niet dezelfde functie, maar hij is toch blij dat hij al werk heeft kunnen vinden. 
Met Dmytro’s kinderen gaat het goed, de jongens studeren in Apeldoorn aan het Aventus. Zijn dochter zit nu in Eefde op school, maar krijgt komend jaar een plek op de Vuller­school. Een van de zoons speelt heel aardig voetbal bij VV Zutphen. Zelf is Dmytro goed op de hoogte van het voetbal in Nederland en meldt ‘dat het met Ajax ook wel goed komt’. 
Over de mensen in Nederland en Gorssel zegt hij: “Beautiful!”. De woon­omstandigheden zijn fantastisch, ze hebben als gezin een eigen appartement met eigen keuken en badkamer. 
Ook Dmytro en zijn gezin voelen zich beschermd en veilig. De familie doet er alles aan om goed te integreren, en ze voelen zich zeer welkom.

Salar (34)
Oekr2 kleinSalar en locatiemanager Anna KravetsSalar woont met zijn moeder in een appartement in De Bloemen­kamp. Samen met nog meer familie (broers, zus met kind en vader) zijn ze in maart 2022 vanuit Kiev en Odessa in Nederland terecht­gekomen. Het eerste onderkomen was in Rotterdam. Daar woonden ze met meerdere mensen in één ruimte en waren de omstandigheden niet zo comfortabel als in De Bloemen­kamp. 
In Gorssel wonen vindt Salar “perfect”. Hij is niet meer weg te denken uit het tweede elftal van VV Gorssel. Hij is buiten­speler en rent zich de longen uit het lijf. Helaas is hij nu geblesseerd “maar dat was mijn eigen fout”. Salar, van origine Irakees, kwam als kleine jongen vanuit Irak naar Odessa. Zelf heeft hij daar een handels­bedrijf in kruiden en hij probeert dat ook in Nederland voort te zetten. Helaas is het hem vanwege de strenge regel­geving in Nederland nog niet gelukt om voor zijn bedrijf een bank­rekening te openen. Maar enthousiast als hij is heeft hij er vertrouwen in dat dat gaat lukken. 
Salar geniet van Gorssel, hij heeft al veel vrienden die hem af en toe meenemen naar De Hoek om een biertje te drinken. Zijn moeder doet ook allerlei cursussen om zich bezig te houden en zo goed mogelijk te integreren. 
Op de vraag of hij nog zaken mist en nog wat zou willen zeggen tegen de mede­bewoners, zegt hij: ”Thank you Nederland, thank you Gorssel. Tot ziens!

Verlenging verblijf onzeker
Hoe lang de Oekraïense Gorsselnaren nog in De Bloemen­kamp kunnen blijven is nog wel onzeker. 
De eigenaar van het gebouw heeft plannen om het appartementen­complex te slopen en oor­spronkelijk zouden de bewoners eind 2023 hun huis moeten verlaten. Over de plannen is nog geen duidelijkheid en het Lochemse college is in gesprek met de verhuurder om, zolang sloop nog op zich laat wachten, de huur­termijn te verlengen.
Locatiemanager Anna Kravets sluit af: “De verwachting is dat de sloop wordt uit­gesteld tot medio 2024, maar helemaal 100% zeker is dat nog niet. De gemeente is nog in onder­handeling met de eigenaar”.


Redactie Gorssel.nl
22 november 2023

 

Naschrift 24 november 2023:
Enkele dagen na publicatie werd bekend dat De Bloemenkamp tot eind 2024 voor de opvang beschikbaar blijft.

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends