Pauline Kuipers

”Essentieel in het leven: vrolijkheid maken en het leven vieren”

Pauline Kuipers, een muzikale, creatieve, zwerfvuil prikkende actrice

 
Maandelijks is de Gorsselse Paulline Kuipers in een geel Vaste-Prikhesje te zien in Gorssel, zwerf­vuil prikkend.
Al jaren treedt ze, samen met haar buurvrouw, succesvol op als The Neighbour Sisters. Op kunst­markten verkoopt ze in eigen stijl gemaakte wens­kaarten. En na veertig jaar maakte ze een carrière­switch en schoolde ze zich bij tot trainings­acteur.
Voor Gorssel.nl aanleiding genoeg om eens langs te gaan bij Pauline.

Wie is Pauline Kuipers?
PaulineKuipers08 klein“Ik ben opgegroeid in een (groot) katholiek gezin in Ootmarsum. Na de middel­bare school koos ik voor de Pedagogische Academie. Juf worden, dat leek me wel wat. Tijdens het tweede jaar van deze opleiding ontdekte ik dat er voor alles waarin ik zo buiten­gewoon veel interesse had ook een opleiding bestond. Ik ben echter opgegroeid met de norm ‘waar je aan begint, dat maak je af’. En zo rondde ik een jaar later de opleiding voor ‘Volledig bevoegd onder­wijzeres’ met succes af.
Maar het bleef kriebelen. En toen - ik was inmiddels 25 jaar - pakte ik een nieuwe studie op. Naast mijn betaalde baan in het onder­wijs studeerde ik meer dan twintig uur per week voor mijn eerste graad Docent Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen. Deze opleiding heeft me gebracht wat ik graag wilde worden: drama­docent en regisseur. Veertig jaar lang heb ik met veel enthousiasme mijn liefde voor dit prachtige vak kunnen delen met leerlingen en (vak)­collega's. Met alle aspecten van het theater en …. mijn liefde voor de muziek!”

The Neighbour Sisters
“In 2001 ben ik naast mijn betaalde baan als drama­docent samen met een collegazangeres én buurvrouw, Gerda Lindenbergh, gaan optreden. We ontdekten dat onze stemmen (lage en hoge alt) op een bijzondere manier bij elkaar passen én, niet onbelang­rijk, we hadden lef. Mijn man (Carol Kuipers, red.) bedacht de voor de hand liggende naam voor ons als zingende buur­vrouwen: The Neighbour Sisters.
NeighbourSisters3a kleinMet buurvrouw Gerda Lindenbergh (links), samen The Neighbour SistersWe zijn nooit meer gestopt. In die ruim twintig jaar hebben we, door gewoon te dóen, enorm veel geleerd. Met optredens door het hele land en, nog altijd, met heel veel plezier. Dat stralen we uit. Ik ben iemand die graag in de belang­stelling staat, maar niet voor mezelf. Ik houd ervan om de ander in het zonnetje te zetten.”
Elke week wordt er een dagdeel gerepeteerd in de tot oefen­ruimte omgebouwde schuur naast de woning van Pauline aan de Veerweg in Gorssel. Daarnaast treden de Neighbour Sisters gemiddeld één keer per week ergens in het land op. En altijd met een breed repertoire en in rode pettycoats.

Trainingsacteur
In april 2023 stopte Pauline Kuipers na veertig jaar met haar werk als drama­docent en maakte ze de overstap naar het vak van trainings­acteur. Hiervoor had ze inmiddels de opleiding tot training­sacteur afgerond, waardoor ze als gecertificeerd professional met dit vak aan de slag kan.
“Als trainings­acteur word ik binnen diverse leer­situaties en voor allerlei verschillende doeleinden ingezet. Meestal met als doel om in de training de deel­nemer te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Voorbeelden daarvan zijn: training in sociale vaardig­heden, gespreks­technieken, weerbaarheids­trainingen en medische noodsituaties”.

Kaartjes maken
PaulineKuipers01 kleinEen andere creatieve bezigheid van Pauline is het maken van kaartjes die geluk, plezier, onder­steuning en vrolijk­heid uit­stralen. Ze heeft haar eigen stijl ontwikkeld, waarbij de rode petty­coats, gedragen door de Neighbour Sisters, steeds op de kaartjes terugkomen. Op verschillende kunst­markten hebben deze kaartjes zoveel aftrek, dat ze momenteel weinig meer in voorraad heeft. Ook dit is iets waar ze veel voldoening uit haalt en dat laat zien wat voor haar essentieel is in het leven: vrolijk­heid maken en het leven vieren.

Vaste Prik
Vaste Prik kwam voor Pauline precies op het juiste moment. Ze ergerde zich tijdens haar vele wandelingen aan de grote hoeveelheid zwerf­vuil die ze aantrof in de bermen. Vanaf het begin is Pauline actief bij Vaste Prik. “Het is een hele hechte, fijne en bevlogen groep mensen, gestuurd door dezelfde motivatie. We voelen ons echt verbonden.” Als de prikkers zich eens in de maand verzamelen krijgen ze koffie aan­geboden van Rein Dijkstra, gastheer van IJs­salon ‘Zo En Nu’ en dat wordt zeer gewaardeerd. 
Naast de innerlijke drive iets te doen aan het zwerf­vuil is het hier ook de gezelligheid die maakt dat Pauline elke vierde zaterdag van de maand met plezier de prik­stok hanteert.

Wat leveren al deze activiteiten je op?
Als je doet wat bij je past, waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt, dan spelen de drijf­veren en talenten die je bij je geboorte mee­gekregen hebt, een rode draad in het leven. Pauline Kuipers doet haar hele leven al datgene waarvoor ze in de wieg is gelegd. Het levert haar veel op: vrolijkheid, levens­vreugde, anderen vooruit­helpen en mensen laten genieten.
PaulineKuipers05 kleinEn dit is allemaal niet leeftijds­gebonden. Pauline maakte na veertig jaar werken succesvol een omme­zwaai in haar carrière en werd trainings­acteur. Dit hoopt ze nog jaren met plezier te kunnen doen.
En de Neighbour Sisters? Samen met buurvrouw Gerda bezorgde Pauline deze week een zaal van 250 mensen in Drenthe een geweldige middag. “Daar kan ik de hele week nog van genieten”, zegt ze. 
Ondertussen maakte ze voor de fotograaf van Gorssel.nl nog een prachtig wens­kaartje. Een relatief kleine activiteit voor de heel actieve, creatieve en muzikale Pauline Kuipers.


Redactie Gorssel.nl
18 januari 2024

   

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends