Reinie van den Vlekkert

“Ik heb genoten van iedere minuut bij de scouting”

Reinie van den Vlekkert, 50 jaar vrijwilligster

 
Al 50 jaar is Reinie van den Vlekkert-Berndsen als vrijwilligster betrokken bij Scouting Kompasnaald, de meidengroep van de Gorsselse scouting. Reden genoeg voor Gorssel.nl om eens een gesprekje met Reinie te hebben. In verband met Corona vindt het gesprek bij haar thuis plaats. Alleen voor een paar foto’s kon de fotograaf bij het clubhuis aan de Kwekerijweg terecht.

Stille kracht
Reinie7 12 20kReinie is een vriendelijke, bescheiden vrouw, die liever achter dan voor de schermen actief is. Een interview is dan ook niet haar hobby, terwijl ze toch als voorzitter van de scouting, als leidster van de welpen en als organisator van vele activiteiten prominente rollen heeft vervuld. Ook is ze al meer dan 35 jaar samen met haar man Aard lid van de Gorsselse Boerendansers. Ze oefenen altijd in de kantine van de sporthal in Epse, maar helaas ligt vanwege Corona deze activiteit nu ook al langere tijd stil.

Oppas oma
Reinie en Aard hebben drie dochters en zeven kleinkinderen voor wie ze oppas-opa en –oma zijn. Vaak passen ze op in het huis van de klein­kinderen die gelukkig allen in de buurt wonen. Feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst worden altijd gezamenlijk gevierd. Alleen in dit jaar waarin alles anders lijkt te zijn werd pakjes­avond driemaal gevierd en met Kerst zal het waarschijnlijk ook iets dergelijks worden.

ReinieInstallatie dochter Suzanne 2000Reinie installateert haar dochter Suzanne als scout (2000)Echtgenoot Aard heeft altijd saxofoon gespeeld bij Kunstmin, maar sinds dit orkest is opgeheven speelt hij bij De Harmonie. Aard was jaren op 5 december druk, bij de intocht van de Sint in Gorssel en nog steeds bij het Sinterklaasfeest van de scouting. Daarna gingen ze naar huis, waar Aard in zijn rol bleef zonder dat de kleinkinderen het door hadden. 

Ook hun eigen kinderen werden lid van de scouting. Dat zijn ze gebleven totdat ze gingen trouwen of samen­wonen, zodat het voor de ouders ook gemakkelijk was om betrokken te blijven. Van de kleinkinderen zit er nu nog één op scouting, echter niet in Gorssel.
Reinie heeft altijd op de verzekering­safdeling van de Rabobank gewerkt. De laatste jaren veranderden de werkzaam­heden en beleefden Reinie en haar collega’s er minder plezier aan. Zij en twee collega’s konden er toen met een regeling uit.
Als Reinie over haar gezin vertelt klinkt dat allemaal heel knus. Je voelt de gezelligheid.

50 jaar scouting
ReinieBroodjesBakken 2006Broodjes bakken aan de Hoofdstraat (2006)Vijftig jaar geleden verhuisde Reinie met haar ouders van Zutphen naar Gorssel. Met haar nieuwe buur­meisje, die kabouter­leidster was, ging ze mee naar de scouting. Dat vond ze zo leuk dat ze zich meteen aansloot en ook leidster werd. Na zes jaar werd ze al voorzitter van het bestuur van de Kompasnaald. Vorige maand heeft ze het voorzitters­stokje overgedragen. En voor het eerst in het 75 jarig bestaan van de Kompasnaald is er nu een mannelijke voorzitter.
Reinie blijft nog wel penning­meester van het stichtings­bestuur en blijft verant­woordelijk voor de verhuur van het clubhuis. Tot eind van dit jaar is Reinie ook nog leidster van de welpengroep. Volgend jaar wil ze alleen stand-by staan. Er is dan ook een reünie ter ere van het 75 jarig bestaan van de vereniging. Het wordt een gezamenlijk feest van de IJsselgroep, de jongensafdeling, en de Kompasnaald. Omdat een passend afscheidsfeest nu niet mogelijk is zal Reinie dan ook nog eens in het zonnetje worden gezet.

Activiteiten
ReinieWelpenleidster12 12 20kReinie als welpenleidsterTot het eind van dit jaar is Reinie iedere zaterdag als welpenleidster bij de scouting te vinden. Wat de welpen daar zoal doen? Er worden speur­tochten uitgezet; ze bakken stokbroden en marsh­mallows op vuren; ze leren allerlei knopen leggen; ze doen samen inkopen en gaan dan samen koken of koken voor de ouders (spaghetti); ze knutselen en bovenal gaan ze ieder jaar op kamp. Dat laatste vindt Reinie altijd heel erg leuk. Je bent wat langer samen en leert de kinderen zo beter kennen, vindt ze. Op kamp is Reinie de kok. Met name de leiding is gek op haar gehaktballen.
Bijzondere gebeurtenissen waren de bezoeken van de dieren­ambulance en van de jeugd­brandweer uit Apeldoorn. Tijdens dit laatste bezoek mochten de welpen de brandslangen aankoppelen en daarna een brandje blussen in de kampvuurkuil. Ook gingen ze een keer op dierendag met ezeltjes in Almen langs de Berkel wandelen nadat ze de ezels eerst verzorgd hadden. Allemaal bijzondere ervaringen.

Bankovervaller
Reinie heksenkamp 2014Tijdens een heksenkamp (2014)Een leuke anekdote verder, vertelt Reinie: er was een vossen­jacht uitgezet in Gorssel. Eén van de vossen was als bank­overvaller bij de Rabobank op het muurtje gaan zitten. Een oudere bewoner dacht dat er werkelijk een overval gepleegd werd en belde de politie. Een agent – de politie was toen nog in Gorssel gevestigd – kwam op de fiets aanrijden en vond het wel een leuke grap.
Behalve deze wekelijkse activiteiten zijn er nog uitvoerende werk­zaam­heden als de organisatie en uitvoering van Jantje Beton en de Vogelvoer­actie. Dan was er de jaarlijkse rommelmarkt. Maar dat is nu voorbij. De hulp werd minder en onder het motto ‘de vervuiler betaalt’, moest er betaald worden voor het ophalen van de over­gebleven spullen, waardoor de kosten hoger waren dan de opbrengst en dat kon niet de bedoeling zijn.
In de loop van de jaren zijn de kinderen wel veranderd, vertelt Reinie. Vroeger gingen de kinderen rustig op een krukje zitten en kon je een verhaaltje voorlezen. Nu moeten ze eerst rennen om hun energie kwijt te raken voordat je met het programma verder kunt.

Lintje
ReinieClubhuis2020kIngang van het clubhuis aan de KwekerijwegOp 26 april 2014 heeft Reinie een lintje gekregen voor al haar vrijwilligerswerk voor de scouting en voor de Gorsselse Boeren­dansers. Twee buur­vrouwen hadden dit aangevraagd. Een mooi fotoalbum getuigt van deze mooie bijeenkomst in het gemeentehuis in Lochem, van een gezellig etentje met familie, buren en vrienden in een restaurant in Laren, en van een uitgebreide borrel in de straat.

Hun hele gezinsleven stond altijd in het teken van de scouting. Alles werd ervoor aan de kant gezet. Tijdens de vakantie van de scouting gingen zij ook met vakantie. Dat zal nu anders worden, maar Reinie zal de scouting altijd bij zich blijven dragen.

Gorssel.nl wenst Reinie nog een heel gelukkig en gezond leven met Aard, kinderen en klein­kinderen.
 

Foto's
De actuele foto's zijn van Gert Klomp. Oude foto's komen uit het archief van Reinie van den Vlekkert

 
Redactie Gorssel.nl
14 december 2020

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends