Studio IJsseldijk

“Iedereen is welkom, je hoeft er echt niet heel muzikaal te zijn”

Studio IJsseldijk, niet alleen voor BN’ers

 
Louis Gerrits en Mariske Hekkenberg zijn de trotse eigenaren van Studio IJsseldijk te Epse. Veel BN’ers hebben hen al weten te vinden, maar Mariske en Louis willen ook graag wat voor de regio betekenen. Iedereen is welkom in de studioruimte. Mariske en Louis: “Je hoeft er echt niet heel muzikaal voor te zijn”.

Hoe het begon
IJsseldijk8 kleinLouis Gerrits en Mariske HekkenbergIn 2009 kochten Mariske Hekkenberg en Louis Gerrits hun huidige onderkomen aan de Deventerweg te Epse. Werken deden ze toen (van) achter de keukentafel, want een aparte opnameruimte was er nog niet. In 2011 begon Louis met de verbouwing van de toen nog open schuur tot opname- en studio/repetitieruimte beneden en kantoorruimte boven.
Tijdens de verbouwing ging het werk van Louis en Mariske gewoon door. Mariske is freelance zangeres, zowel solo als bij verschillende bands, en backing vocalist voor CD producties en live concerten. Samen met twee andere zangeressen en een gitarist vormt ze de vocal group D-licious Vocals. Deze groep werkt momenteel aan hun tweede CD, die gefinancierd wordt door crowdfunding.
Louis speelt saxofoon en samen maken ze geluids- en beeldopnames. Zo kwam bijvoorbeeld Xander de Buisonjé langs voor een opname.
Na twee jaar was de verbouwing klaar. De eerste officiële klant was Danny de Munk.

Van audio naar video
DSC 0015Mariske Hekkenberg tijdens een CD-opname voor D-licious VocalsIn eerste instantie zetten Mariske en Louis in op audioregistratie. Maar dat is inmiddels verschoven naar video, met name in de jazz- en kleinkunstsfeer. Zo ligt er een dvd op tafel van Edwin Schimscheimer, een componist van eigen liedjes, maar misschien nog meer bekend door songs die hij schreef voor Willeke Alberti, Ruth Jacott, Paul de Leeuw en Simone Kleinsma. De dvd bevat een door Mariske en Louis gemaakte video-opname tijdens een optreden van Edwin Schimscheimer in Gorinchem in 2016.
De opnames worden dus zowel op locatie tijdens een optreden van de artiest als in de eigen studio gemaakt. Zo maakten ze voor Museum STAAL in Almen audio-opnames van door Adriaan van Dis en de directeur van de Almense basisschool voorgedragen en gezongen gedichten van Staring.

Muziek in laagjes
IJsseldijk5 kleinIn deze tijd van digitale opnames is het lang niet altijd nodig om voor een opname fysiek in één ruimte te zitten. Een opname kan ook ‘laag op laag’. De drummer begint altijd met de opname, want hij of zij geeft het tempo aan. De drummer stuurt het vervolgens naar de volgende instrumentalist en zo verder. De zanger(es) levert als laatste een bijdrage.
Het uiteindelijke mixen gebeurt in de studio door Louis. Louis is zowel technicus als producer. Grote mengpanelen bestaan niet meer. Alles gebeurt digitaal en het mengpaneel is zichtbaar op de computer.
IJsseldijk1 kleinZo was Gorssel.nl tijdens het gesprek getuige van een opname waarbij de zangeres zelfs vanuit Libanon haar bijdrage leverde! Fascinerend, maar voor Mariske en Louis heel gewoon.

Enthousiast
Mariske en Louis praten gepassioneerd over hun werk. Ze ervaren het als een sterke kracht dat ze zelf muzikant zijn. Ze kunnen zich bij een opname goed inleven, want ze voorzien wat er komen gaat en voelen zich onderdeel van het gebeuren. “Het werkt als vanzelf. Bij ons zul je niet meemaken dat je een trompetsolo hoort, terwijl de trompettist niet in beeld is.“

Laagdrempelige studio
IJsseldijk2 kleinMariske en Louis willen graag iets betekenen voor de regio en dus niet alleen voor de ‘zogeheten groten’, de BN’ers.
Er oefenen al twee bandjes in hun repetitieruimte en soms maakt een band ad hoc gebruik van de ruimte. Deze ruimte ligt ideaal, zo in het buitengebied. Het bijzondere is dat er ramen in de ruimte zitten, terwijl oefenruimtes elders vaak besloten en geïsoleerd zijn.
IJsseldijk9 kleinKlik op een foto om meer afbeeldingen te zienLouis en Mariske nodigen iedereen die zich wat verder wil ontwikkelen in de muziek uit om contact met hen op te nemen. Je kunt de ruimte huren om zelf te oefenen of een dvd’tje of demo laten opnemen. Ook kunnen Louis en Mariske les geven of coachen. Louis geeft saxofoonles en Mariske zangles. De laatste jaren voelt Mariske de positieve invloed van meditatie en ze wil dit graag met anderen delen via individuele en groepsmeditaties.
Volgens Mariske heeft Louis precies de goede eigenschappen om mensen op hun gemak te stellen, want het is vaak toch wel eng om je eigen stem terug te horen. `”Louis is heel geduldig en weet mensen goed te stimuleren in een relaxte sfeer.”

Demo Dagen
Studio IJsseldijk start binnenkort met maandelijkse ‘Demo Dagen’. Solisten, duo's en koren kunnen op zo’n dag tegen gereduceerde prijs een demo inzingen met orkestband. Ook komen er speciale dagen voor kinderen tot en met twaalf jaar.
  

Studio IJsseldijk
Deventerweg 63
7214 DB Epse
Tel. 0575 492009
Mariske mobiel 06-54971836
Louis mobiel 06-42302450
Website

 

Redactie Gorssel.nl
24 februari 2018

 

IJsseldijk3 klein

IJsseldijk6 klein

IJsseldijk4 klein

IJsseldijk7 klein

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends