Bakkerij G. van Helvoort

“Gorssel moet drie-eenheid bakker, slager en groenten koesteren”

Gerrit van Helvoort houdt van ambachtelijk werk

  
** Zie naschrift onderaan dit artikel
Bakkerij van Helvoort - 012V.l.n.r.: Marieke, Gerrit, Gerrie, Carin, Marja, Marloes.
Hurkend: Bram en Janet. Ingrid staat niet op de foto.
Al bijna 38 jaar lang voorziet bakker Gerrit van Helvoort Gorssel van brood en andere lekkernijen. Tijd voor Gorssel.nl om eens een kijkje achter de schermen te nemen. 

Postkantoor
Al sinds eind jaren zestig van de vorige eeuw zit er in het vroegere postkantoor van Gorssel, gevestigd aan de Hoofdstraat, een bakkerij. In 1979 namen Gerrit en Gerrie van Helvoort de bakkerij van bakker Wesseldijk over. Inmiddels is de zaak uitgebreid met vijf dames en een banketbakker. Plus natuurlijk Gerrit en zijn vrouw Gerrie. Gerrie heeft zich inmiddels meer teruggetrokken uit het bedrijf. Wel verricht zij nog hand- en spandiensten.
Bakkerij van Helvoort - 002Bakkerij G. van Helvoort levert een royaal assortiment dagelijks vers brood, koeken en banket. Tot de specialiteiten behoren Gorsselse koeken en Gorsselse moppen, met een heel eigen smaak.

In de genen
Gerrit was de oudste uit een boerengezin met vijf kinderen. Zijn vader moest boer worden en het lag in de lijn der verwachting dat dat ook de toekomst van Gerrit zou zijn. Maar zijn vader liet Gerrit vrij in zijn keuze: “Je moet je hart volgen”, aldus de vader van Gerrit. Zo koos Gerrit ervoor om bakker te worden. Zijn grootmoeder kwam uit een bakkersfamilie, zijn jongste broer is ook bakker geworden. Dus het zit toch een beetje in de genen.

Lange dagen
Bakkerij van Helvoort - 003De dag begint vroeg voor bakker Gerrit. ‘s Morgens om 05.30 uur gaan de ovens aan. Hier gaan de broden in die de nacht tevoren in de rijskast hebben staan rijzen. Het deeg wordt eerst gecontroleerd: hoe langer een brood kan rijzen, hoe beter het is van kwaliteit. Na 45 minuten in de oven is het brood klaar voor de winkel. Er worden op een doordeweekse dag circa 200 broden gebakken, in diverse variaties. Om 07.00 uur arriveert banketbakker Bram Wiegerink. Hij verzorgt al het banket.
Omstreeks een uur of elf start het deeg maken weer voor de volgende dag. De degen worden gedraaid, circa 15 minuten in de deegmachine, dan gaat het deeg in de voorrijskast, ook circa 15 minuten. Dan wordt er gewogen, het is namelijk verplicht dat er in een brood 480 gram droge stof zit en daar wordt nauwkeurig op gelet. Na het afwegen gaat het brood weer in de rijskast, gemiddeld 45 minuten, en daarna wordt het deeg opgemaakt tot een brood in het broodblik. Deze blikken gaan dan tot de volgende dag in de rijskast, zodat ze de volgende ochtend weer afgebakken kunnen worden. ’s Middags van twee tot vier doet Gerrit even een hazen­slaapje, om de lange werkdagen te compenseren.
Bakkerij van Helvoort 010Ambachtelijk werk noemt Gerrit het. Hij houdt daarvan: ”Als je je niet onderscheidt, gaat men naar de supermarkt”.

Toekomst
Het gonst in het dorp van de geruchten over een mogelijke verkoop. Gerrit ontkent niet dat zijn bakkerij te koop staat, maar, zegt hij: “Dat doet hij al jaren”. De situatie is nog niet gewijzigd.
Gerrit is inmiddels 63 jaar en wil een waardige opvolger. Ook vindt hij het belangrijk dat de drie-eenheid slager, groenteboer en bakker gehandhaafd blijft.
“Waar vind je dat nog en ook nog op loopafstand? Het is bijzonder dat Gorssel van alle drie voorzien is. We leven van elkaar. Gorssel moet dat koesteren”. Er is wel interesse getoond, maar het is niet doorgegaan. Namen wil Gerrit liever niet noemen.
Momenteel is een duidelijke koper niet in beeld. “Als het zover is, hoort eerst mijn personeel het en daarna komt het nieuws in het dorp. Dus als mijn personeel niets weet, kan het dorp helemaal niets weten”.

Het is voor Gorssel te hopen dat de door Gerrit terecht geprezen drie-eenheid voor het dorp behouden blijft.

Bakkerij van Helvoort - 007Klik op een foto voor vergroting en voor meer foto's
Bakkerij G. van Helvoort
Brood- en banket, specialiteiten op bestelling
Hoofdstraat 59
7213 CR Gorssel
Tel. 0575-491691
Website


Redactie Gorssel.nl
16 februari 2017

** Naschrift:
Bakkerij van Helvoort is oktober 2017 overgenomen door Anouk Terpstra en heet nu Bakkerij Terpstra. Nieuwsbericht hierover >>

 

Bakkerij van Helvoort - 004

Bakkerij van Helvoort - 006

Bakkerij van Helvoort - 009

Bakkerij van Helvoort - 005

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends