“De kerk is niet links, is niet rechts, maar de kerk is dwars”
Daan Bargerbos, predikant van de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse
** Zie naschrift onderaan dit artikel
Sinds september 2001 is Daan Bargerbos predikant in de Protestantse Gemeente Gorssel/Epse.
Eerder was hij predikant in Friesland, in een kerkelijke gemeente die hij in zijn eentje leidde. Hij wilde graag naar een gemeente waar hij met iemand kon samenwerken en waar de fusie tussen de gereformeerde, hervormde en evangelisch-lutherse richting al had plaatsgevonden. De Protestantse Gemeente Gorssel/Epse was op zoek naar een predikant en Daan besloot te solliciteren. Daan: “Die eerste maand in Gorssel was voor mij een feestelijke maand, maar dat sloeg in één keer om na de aanslagen op 11 september in Amerika. Toen ging alle aandacht naar de gevolgen van deze aanslagen”.
Daan is al bijna dertig jaar samen met Annie Dijkstra. Ze hebben drie kinderen. Naast zijn werk als predikant heeft Daan jaren met veel plezier gezongen bij het Gorsselse popkoor Swing Cooperation, maar hij is daar onlangs mee gestopt, zodat hij meer tijd in boekbinden - zijn andere liefhebberij - kan steken.
Fijne samenwerking
Met de huidige kerkelijk werker, Lieke Versluis, kan Daan goed samenwerken. Ook met beide organisten is er een klik. Heel belangrijk, aldus Daan.
Het verschil tussen een predikant (of dominee) en een kerkelijk werker zit in de opleidingen. Een predikant is universitair geschoold en heeft een kerkelijke opleiding. Een kerkelijk werker heeft een hbo-opleiding gevolgd. Predikanten hebben een preekconsent voor het hele land en mogen dus in het hele land preken. Een kerkelijk werker heeft een preekconsent voor de plek waar hij of zij werkt en moet bij een andere baan een nieuw preekconsent aanvragen. De predikant is in dienst van de landelijke kerk, de kerkelijk werker van de plaatselijke kerkgemeente.
Preek en huisbezoeken
Daan begint de dag met een telefonisch spreekuur: iedere werkdag van 9.00 tot 9.30 uur. In het begin van de week bereidt hij de eredienst van de komende zondag voor. Iedere dinsdagavond komt de voorbereidingsgroep bijeen om de teksten voor de zondag te lezen en te bespreken. In Gorssel is er iedere week een kerkdienst, in Epse is dit één keer in de twee weken. Alleen dominee Daan, zoals de kinderen hem noemen, en Lieke Versluis hebben een betaalde functie. Alle andere medewerkers zijn vrijwilligers. Omdat deze vrijwilligers vaak overdag werken, vinden de vergaderingen in de avond plaats.
Een deel van de dag besteedt Daan aan huisbezoeken en aan ziekenhuisbezoeken als hij op de hoogte is van de opname. Doorgaans gaan deze bezoeken in overleg. Verder is er regelmatig contact met collega’s uit de regio. Dit zijn meestal provinciale werkverbanden. Zijn collega uit Deventer kent hij dus minder goed dan zijn collega’s uit Lochem of Zutphen.
Kerkelijk leven
Kerst, Pasen en Pinksteren zijn toch wel de bijzondere dagen in het jaar. De vieringen vinden zowel plaats in de kerk van Gorssel als in die van Epse. Lieke en Daan zijn in een van beide kerken vooganger en wisselen het jaar daarop van plaats. In 2018 was zondag 25 november de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De zondag daarop (2 december 2018) was het Eerste Advent en begint de opmaat naar Kerst: het kerkelijk jaar loopt niet gelijk aan het kalenderjaar. De Adventsperiode valt tussen de afloop van het kerkelijk jaar en Kerstmis (advent betekent verwachting.)
Germaanse invloeden
Van oorsprong is Pasen het belangrijkste feest, waarbij de opstanding van Christus wordt gevierd. In de loop van de tijd is Kerstmis in de beleving van veel gelovigen belangrijker geworden.
Kerst heeft Germaanse invloeden. Zo heeft de kerstboom en de traditie eromheen ingang gevonden in het christendom.
De Christusfiguur
Het gesprek komt op de Christusfiguur als een blonde man met lichte ogen en blond haar. Daan zegt dat dat een westerse invulling is. Hij vertelt over een filmpje dat een man laat zien die bidt tot Jezus en Hem vraagt om zich te openbaren. Vervolgens ziet hij een zwarte man en is dan stomverbaasd. “Ik ben het echt, je hebt me toch geroepen en dan kom ik”. “En”, zegt de Christusfiguur verder, “hoe denk je dan dat de man er toentertijd uitzag in het Midden-Oosten?” In Afrika is Christus ook een zwarte man.
Geloof en politiek
Vroeger had de zending als doel het bekeren van mensen in ontwikkelingslanden. Nu is de zending veel meer gericht op ‘inculturatie’, wat wil zeggen dat aansluiting gezocht wordt bij de bevolking, in de hoop op die manier de mensen te beïnvloeden, zodat zij het christendom positief omarmen.
De eerste christenen stonden volstrekt afwijzend tegenover iedere vorm van geweld en oorlog. In de vierde eeuw werd het christendom in het Romeinse rijk tot staatsgodsdienst uitgeroepen. Sinds die tijd zijn christendom en politieke macht aan elkaar verbonden.
Een citaat van de Nederlandse theoloog en dichter Willem Barnard spreekt Daan echter aan: “De kerk is niet links, is niet rechts, maar de kerk is dwars. “
Rimpelingen
De kerken in Epse en Gorssel zijn verbouwd. De gemeenteleden hebben hier wisselend op gereageerd. De meeste mensen waren begripvol en zelfs enthousiast, maar een aantal mensen keurde het af. Na de verbouwing waren sommigen van hen wel weer enthousiast toen ze het resultaat zagen. Maar anderen blijven - ondanks dat ze het mooi vinden - teleurgesteld dat hun kerk niet alleen meer kerk, maar ook vergader- en recreatieruimte is. Het heeft uiteindelijk meer rimpelingen gegeven dan men gehoopt had.
De koster heeft het na de verbouwing veel drukker gekregen dan daarvoor. Hij is de beheerder van het gebouw en heeft er dus door de verhuur meer taken bij. Maar het is en blijft een kerkgebouw, dus als men de ruimte wil huren hoort het kruis erbij.
Een andere verandering na de verbouwing is dat de erediensten via schermen in de kerkruimte en op de laptop thuis gevolgd kunnen worden.
Humor
De inzet van zoveel vrijwilligers is ontzettend belangrijk en dat doet Daan heel erg goed. Er is een groot saamhorigheidsgevoel en de trouw van de vrijwilligers geeft Daan energie.
Ook humor is een belangrijk aspect in de samenwerking in de gemeente, vindt Daan. Vroeger sprak men in de kerk vaak over zonde en genade. Dat zijn zware woorden. Maar “genade komt van het Hebreeuwse woord ‘chen’, dat in het Nederlands via het Jiddische woord ‘gein’ bekend is geworden”.
Samenwerking met PKN Eefde
Sinds enige tijd worden de samenwerkingsmogelijkheden met de Protestante Gemeente Eefde onderzocht. Het gaat om verkennen, kennismaken en samenwerken. Niet omdat hier een financiële noodzaak voor is, maar samenwerking is belangrijk. In alle gemeenten loopt het aantal kerkleden immers terug. Taakgroepen zijn met elkaar in gesprek en een stuurgroep komt op basis van de bevindingen met aanbevelingen aan de kerkenraden.
Daan vindt het een spannend, maar hoopvol proces.
De foto's zijn gemaakt door Janneke Roelofs.
Protestantse Gemeente Gorssel/Epse
Hoofdstraat 27
7213 CW Gorssel
Website
Redactie Gorssel.nl
4 december 2018
** Naschrift
Ds. Bargerbos werkt sinds oktober 2020 niet meer in Gorssel.
Sinds januari 2023 is ds. Gertjan de Pender verbonden aan de Protestantse Gemeenten Gorssel-Epse en Eefde.
Lees hierover meer