De Gids - Jannie Besselink

"De adverteerders hebben mij het vertrouwen gegeven

Jannie Besselink draagt De Gids een warm hart toe

  
** Zie naschrift onderaan dit artikel 
Sinds 6 maart jl. is weekblad De Gids in vakkundige handen bij Jannie Besselink uit Harfsen. Het voortbestaan van De Gids, dat door het faillissement van de uitgever aan een zijden draadje hing, is zo gewaarborgd. Een opluchting voor Gorssel, dat het vertrouwde weekblad niet hoefde te missen.
Gorssel.nl vroeg Jannie hoe het haar tot nu toe is vergaan.

Nieuwe onderneming
Jannie 325pxJannie Besselink maakt De Gids op. Foto's: Michael Rhebergen Het is een hele stap in deze tijd om een onder­neming te beginnen, maar Jannie Besselink durfde het wel aan. Ze kon dan ook teren op een jaren­lange ervaring bij De Gids. In 1991 begon ze bij drukkerij Doevendans aan de Zutphense­weg te Eefde, destijds uitgever van De Gids, waar zij aanvankelijk, zoals zij het noemt ‘het eenvoudige zetwerk’ voor haar rekening nam. Dit zetwerk bestond uit het overtypen van alle ingeleverde, met de hand geschreven berichtjes en artikelen.
Langzamerhand kreeg ze meer taken, zodat ze vertrouwd raakte met alle ‘ins en outs’ van het weekblad. Na de verhuizing van Doevendans naar Zutphen werd het bedrijf over­genomen door drukkerij Kaper uit Apeldoorn en Jannie verhuisde mee.

Doorstart
Helaas kwam Kaper begin dit jaar in financiële problemen. De drukkerij werd overgenomen door een Zwols bedrijf en van dit bedrijf kocht Jannie de rechten van De Gids. Bij deze rechten kreeg ze ook alle belangrijke bestanden, waardoor de doorstart snel kon plaatsvinden. De zo belangrijke adverteerders zijn haar ook trouw gebleven, immers ‘zonder adverteerders geen Gids!’
Jannie werkt vanuit huis. De drukste dagen zijn de vrijdag en de maandag, maar ook zondagavond brengt ze enkele uren achter haar computer door. Aan artikelen en berichten heeft ze geen gebrek. De Gids heeft een oplage van 9000 exemplaren en het verspreidings­gebied bestrijkt de oude gemeente Gorssel en Laren. Zelf brengt ze nog exemplaren van De Gids naar de bekende afhaalpunten.
Naast De Gids verzorgt Jannie Besselink ook nog periodieken en programma­boekjes e.d.

Waardering
JannieKL1Jannie heeft veel felicitaties en waardering gekregen voor haar initiatief om De Gids in eigen beheer voort te zetten. Ze is ook erg blij met de vele positieve reacties over De Gids zelf, bijvoorbeeld het uiterlijk en de overzichtelijk­heid van de krant.

Ook de redactie van Gorssel.nl werkt prettig samen met Jannie. Als dat zo uitkomt helpen website en krant elkaar met allerhande informatie, kopij en foto’s. Gorssel.nl en De Gids vullen elkaar goed aan.

Het is al met al een hele ommekeer in Jannies leven. Ze is er zeer content mee, al mist ze wel het contact met haar vroegere collega’s.

Maar ze gaat met vol vertrouwen de toekomst tegemoet.
 

Gorssel.nl
8 juni 2013

 
** Naschrift
Vanaf 2020 is Jannie Besselink geen uitgever meer van De Gids

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends