De Oorsprong Uitvaartbegeleiding

“Ik hecht aan rituelen”

Marjolanda Middeldorp, uitvaartbegeleider met een enorme passie voor haar vak

  
Van grafisch vormgever tot uitvaartbegeleider
Oorsprong4bMarjolanda MiddeldorpMarjolanda is geboren in Harfsen en volgde de opleiding tot grafisch vormgever. De opleiding leverde haar wel haar man, maar geen werkgeluk op. Ze werkte daarna nog enige tijd bij een fotograaf en ging vervolgens de tweejarige opleiding tot bloembinder doen. Als bloemist werkte ze vanuit huis. Ze gaf workshops en had abonnementen: mensen die wekelijks of tweewekelijks bloemen of bloemstukken bij haar bestelden.
Het maken van rouwstukken deed ze samen met de nabestaanden. Dat waren bijzondere en heel waardevolle contacten. Er begon wat te borrelen bij Marjolanda. Ze wilde meer verdieping in haar werk en meer wezenlijk contact met klanten. Echt ‘getriggerd’ om uitvaartbegeleider te worden werd Marjolanda nadat haar oma was overleden en ze in samenwerking met de uitvaartverzorger de uitvaart mee hielp vormgeven en uitvoeren.
  

Opleiding tot uitvaartbegeleider
Oorsprong2Marjolanda besloot de opleiding tot uitvaart­begeleider te gaan doen. Dit is een eenjarige opleiding met een heel persoonlijke insteek. Vragen als ‘hoe sta je zelf in het leven?’ en ‘hoe zou je je eigen uitvaart willen regelen?’ staan centraal. Uiteraard leer je ook praktische vaardigheden en de wettelijke mogelijkheden.
In de anderhalf jaar dat Marjolanda als zelfstandig uitvaartondernemer werkzaam is, heeft ze een aardige klantenkring weten op te bouwen. Het begon al eerder, tijdens haar opleiding tot dit toch wel bijzondere vak. Haar eerste klant was ook al klant bij Marjolanda in de bloemistenperiode. Haar man overleed en ze stond erop dat Marjolanda de uitvaart zou regelen. De eerste uitvaarten kwamen uit Marjolanda’s eigen netwerk en dan breidt het zich uit.

Uitvaartbegeleider – uitvaartleider
Marjolanda’s aanpak is erop gericht om niet te ‘ontzorgen’. Ze neemt de zorg van de nabestaanden niet over, maar regelt zoveel mogelijk met hen samen. Haar ervaring is dat afscheid nemen van een overledene het beste verloopt als je als nabestaande er actief bij betrokken bent en zoveel mogelijk zelf regelt en organiseert. Ze is hiervoor dan ook, vanaf het overlijden tot de dag van de uitvaart, dagelijks bij de familie. Laat de familie iedere dag meedenken over de te nemen beslissingen en de nog te ondernemen stappen. Hierbij kan het nodig zijn dat Marjolanda zaken uit handen neemt. Ze begeleidt dus het hele proces, een proces op maat met een heel persoonlijke invulling.

Bijzonder
Oorsprong3Marjolanda en collega Ine DriesprongMarjolanda ervaart het als heel bijzonder om dit werk te mogen doen. Ze komt met families in contact op een heel emotioneel moment, vlak na een overlijden. Een intense en kwetsbare periode voor de nabestaanden, een periode waarin toch veel besloten en geregeld moet worden.
Een uitvaart maak je samen en Marjolanda’s eerste zorg is om rust en ruimte te creëren om dit mogelijk te maken. Dat vraagt van haar dat ze de juiste afstand dan wel nabijheid weet te vinden om met de nabestaanden contact te onderhouden. Op het gebied van begraven en cremeren mag wettelijk bijna alles, het gaat erom dat het moet passen bij de overledene en bij de familie. Dat vraagt creatief meedenken van de uitvaartbegeleider.

Oorsprong1Is er aan het overlijden een periode van ziekte voorafgegaan, dan kan het zijn dat er al eerder contact met Marjolanda is gezocht en dat de overledene en zijn naaste(n) al het een en ander hebben voorbereid en vastgelegd. Een van de eerste beslissingen die genomen moeten worden is of de overledene thuis blijft, dan wel naar huis komt of naar een mortuarium wordt overgebracht. Om thuis te kunnen blijven is het veelal nodig een koelelement te huren om het lichaam goed te houden. Tegenwoordig kan dat ook door middel van thanatopraxie, een lichte balseming.
Als de eerste keuzes zijn gemaakt stelt Marjolanda een offerte op. Ze hanteert een all-in tarief, ongeacht het aantal uren dat ze in de voorbereidingen steekt.

De Oorsprong
In deze tijd waarin er zich veel zelfstandige uitvaart­begeleiders op de markt begeven is het van belang je persoonlijk te onder­scheiden. Alle beroeps- en levens­ervaringen maken een bijzonder pakket mogelijk met een scala aan mogelijkheden om uit te putten. En dan kan Marjolanda’s man als grafisch vormgever daar ook nog zijn steentje aan bijdragen.
Als bedrijfsnaam heeft Marjolanda de naam De Oorsprong gekozen, een symbolische naam. Het heeft te maken met haar perceptie van de dood: terug naar waar je vandaan komt. Ze gelooft in reïncarnatie. En het raakt dus ook de oorsprong van Marjolanda zelf. Ze hecht aan rituelen.

Oorsprong logo transDe Oorsprong uitvaartbegeleiding
Elfuursweg 3
7213EK Gorssel
Tel. 06-33333722
Website 


Redactie Gorssel.nl
13 mei 2016

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends