Dorien Plaat

“Het verhaal van die ene persoon, of dat ene dier, daar draait het om”

Dorien Plaat, een leven van reizen en schilderen

 
** Zie naschrift onderaan dit artikel
Dorien1Kunstenares Dorien Plaat is na een verblijf in het Oost-Afrikaanse Tanzania weer terug in Gorssel. Aan de Poststraat 7 heeft ze haar nieuwe atelier. Gorssel.nl sprak met Dorien en was onder de indruk van haar innemende schilderijen.

Reizen
Reizen heeft Dorien eigenlijk haar hele leven gedaan. Ze is geboren in Ghana, heeft met haar ouders en zus in Sri Lanka, Venezuela, Tanzania en Vietnam gewoond. “Het verhuizen gaat je niet in de koude kleren zitten, ook als kind niet. Je moet je zelf goed kunnen vermaken, je bent vaak de enige blanke en je wilt niet anders zijn dan de rest - maar dat ben je altijd”. Met andere kinderen spelen is er nauwelijks bij.
Op kostschool (een strenge nonnenschool) in Sri Lanka werd, zoals Dorien zich nog kan herinneren, veel aan kunst gedaan, met name tekenen; dat was geweldig. Later, toen ze terugkwam in Nederland, zat Dorien eerst een half jaar op een kostschool. Hiervan herinnert ze zich nog van het bezoek aan een beeldhouwer hoe geweldig dat was.
De hang naar tekenen is er altijd geweest, ze deed aan alles mee, het maakte niet uit, zelfs aan de kleurplatenwedstrijd van Albert Heijn.

Onderwijs
Dorien2
“Artist, filmster of teacher - dát wil ik worden”, riep Dorien als kind. In eerste instantie werd ze ‘teacher’. Na de middelbare school wilde ze serviezen ontwerpen, maar ze voelde zich te jong en onzeker om naar een kunstacademie te gaan. Het werd de pedagogische academie. Niet echt een succes, het voor de klas staan vond ze vreselijk: “Ik kon helemaal geen orde houden”.
Na nog wat omzwervingen ging Dorien op Schiphol aan de slag, dat was leuk om te doen: talen horen en spreken en het al eerder genoemde prettige internationale gevoel kwam weer boven.

Tropen
Dorien3
Dan ontmoet ze haar man Sierk. Beiden hebben een grote voorliefde voor de tropen, wat er toe leidt dat er gereisd gaat worden, om te beginnen naar Tanzania. Pastelkrijt en oud pakpapier gaan mee. Hier begint het tekenen pas echt. Van Tanzania reist ze naar Nigeria, waar ze een Schotse vrouw met veel tekentalent ontmoet - een enorme boost voor Doriens creativiteit. Samen met haar geeft Dorien dan ook haar eerste expositie. Vervolgens reist het jonge stel naar Vietnam, waar Dorien haar activiteiten uitbreidt met schrijven voor een Thaise glossy, over kunst en Thaise kunstenaars. Dit levert haar vele contacten op en ook komen hier exposities uit voort. En zo krijgt Doriens bestaan als ‘artist’ steeds meer vorm. Eenmaal terug in Nederland wijdt ze zich volledig aan het vak.

Experimenteren
Dorien4
De afgelopen drie jaar verbleef Dorien in Tanzania. Veel geschilderd heeft ze daar niet. Er was geen drang en ze werd er niet geprikkeld. De Tanzaniaanse kunst is traditioneel, minder ontwikkeld, kunstenaars zijn met name op de toeristen gericht. Er was wel tijd om te experimenteren, waardoor ze het gevoel heeft dat ze vrijer is gaan schilderen. Ze is ‘dikker’ gaan schilderen met spetters en spatten. Spannend om te doen: ”Waar komen ze terecht?” Een voorbeeld van hoe je als kunstenares altijd moet blijven onderzoeken.

Balans zoeken
Je wilt altijd beter, tevredener worden, maar tevreden ben je eigenlijk nooit. Als iets af is, ben je twee minuten blij, daarna denk je weer: "Het is het nét niet”. Het is zoeken naar een balans tussen aan de ene kant het durven om gekke dingen te doen, maar andere kant de grenzen voelen van de esthetiek. Dit ervaart Dorien soms als een gevangenis, je moet als kunstenaar dan dapper zijn om een stap verder te gaan. Ook moet je integer naar jezelf toe blijven: wat hoort bij jou?
Schilderen is niet altijd makkelijk, het kan zeer frustrerend zijn en soms haat ze het zelfs. Dan zegt ze lachend: “Toch zou ik niets anders willen en kunnen. Nog een groot voordeel: ik ben lekker mijn eigen baas”.

Kwetsbaarheid
Dorien5
Dorien beeldt in haar portretten mensen uit die hun kwetsbaarheid durven laten zien, aan de rand van de samenleving staan en het leven ogenschijnlijk moeilijk vinden. In het tonen hiervan wil ze juist de kracht van deze mensen laten zien. Het zijn mensen die een modus gevonden hebben in deze harde maatschappij, zij weten zich staande te houden. Als je kwetsbaar durft te zijn ben je juist heel sterk: “Dat wil ik laten zien". Er zijn helaas genoeg mensen die hun kwetsbaarheid niet durven te laten zien. Al Doriens portretten kijken je aan, ze volgen je, dit is een vorm van communiceren, je zult voelen dat ik sterk ben: "Kijk me aan". Dorien beseft dat dit ook mensen afstoot, maar daar wil ze geen rekening mee houden. Er staat ook nooit meer dan één persoon op het doek. Hoe verhoudt deze persoon zich tot zichzelf? Als je meerdere personen schildert, ontstaat er een verhaal en dat wil Dorien juist niet. Het verhaal van die ene persoon… of dat ene dier, daar draait het om.
Kunstenaars waar Dorien zich door laat inspireren zijn Jean Rustin, Egon Schiele, Jenny Saville, Francis Bacon. Als je de schilderijen van deze kunstenaars bekijkt, begrijp je Doriens inspiratie.

Galerie De Queeste in Abele (België), Galerie Nasty Alice in Eindhoven en Galerie BMB te Amsterdam hebben werk van Dorien in stock. Ook bij de Gorsselse Art B&B Huize Hermine hangt werk van Dorien Plaat.

www.dorienplaat.nl


Gorssel.nl
16 februari 2015

 
** Naschrift:
Het atelier van Doerien Plaat is in juli 2017 verhuisd naar de Molenweg 58.
Bezoekers zijn welkom als de banner en het bord buiten staan en i.h.a. is dat van woensdag t/m zondag van 12 tot 17 uur. Eventueel vooraf even bellen: 06-22154306

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends