Dumo Sound - Juliette Dumoré

“Verbinden, dat is het uitgangspunt in alles wat ik doe”

Juliette Dumoré is een veelzijdig muzikaal talent
  

**Zie naschrift onderaan dit artikel

“Zingen is verbinding met jezelf … en met elkaar” aldus Juliette Dumoré. “Wanneer die verbinding tot stand komt, ontstaat er inzicht, zelfvertrouwen en harmonie.” Dat is de basis voor het veelzijdig muzikale bedrijf van Juliette: Dumo Sound, koordirectie, zang- en pianoles, zangcoaching en bedrijfsworkshops.

JulietteOLT1 280px

Koordirectie
Veel mensen kennen Juliette als dirigent van Swing Cooperation en de project­koren van Winter­wonder­land, de grootse musical in kerst­sfeer die jaarlijks door ruim 100 lokale talenten worden uitgevoerd in ’t Trefpunt. Alweer 7 jaar geleden is Juliette samen met Betsy van Huizen en Chris Land daarmee gestart. Later zijn daar regisseuse Wilma Makkink en Leo Vegting voor decors en techniek bijgekomen. Dit jaar wordt het de 007-de keer. Jawel, met James Blond en GoldSinger.
Juliette dirigeert al 20 jaar en koorleden beschrijven haar als een gedreven kapitein die goed voor­bereid de koers uitzet, maar ook als humor­vol en vak­bekwaam.

Ook bij koordirectie gaat het om ‘verbinden’. Nootjes instuderen doen de koor­leden maar thuis aan de hand van muziek­files die Juliette maakt met keyboard en zelf ingezongen partijen. Tijdens de repetities kan dan gewerkt worden aan het samen­voegen van alle partijen en het polijsten van de noten tot prachtige muziek.

Zangcoach
Daarnaast is Juliette coach van een aantal zang­groepen. Zij helpt hen om de zang­techniek te verbeteren en het beter ontwikkelen van de zang­stem, het goed gebruiken van stem­banden en mond bijvoorbeeld. Juliette was de eerste EVT-gecertificeerde docent in Nederland. EVT (Voice Training methodiek ontwikkeld door de Amerikaanse Jo Estill) is een zangtraining die in 2006 vanuit de VS kwam overwaaien naar ons land en inmiddels breed is geaccepteerd. 

Juliette30-11-035aKLRepetities met het kinderkoor GoldSingerJuliette geeft in het hele land workshops aan koren en dirigenten om hen deze technieken bij te brengen. Zowel klassieke koren als popkoren zijn met deze technieken enorm gebaat. Hieruit vloeit ook veel werk als jurylid van zang­concoursen voort.
Maar mensen komen ook vanuit heel Nederland naar Gorssel voor zanglessen en om EVT-technieken te leren. “Haha, zonder dat Gorssel het weet … is Gorssel een heus EVT-zangtechniek epicentrum geworden.“

Workshops
“Ik vind muziek echt een fantastisch middel om een team binnen bedrijven met elkaar in verbinding te brengen. Als ze samen zingen, moeten ze wel luisteren naar elkaar, en hun eigen stem laten horen, maar wel in harmonie met collega’s. Dat is vaak helemaal niet zo vanzelf­sprekend binnen organisaties!” Juliette geniet ervan om een groep collega’s die misschien helemaal niet veel op hebben met muziek dat met elkaar te laten beleven. Het is leerzaam voor een leidinggevende om zijn team te dirigeren in een muziekworkshop. “Soms krijgt de kantine­dame het team perfect aan het swingen, maar durft niemand te zingen als de baas voor het team staat. Hoe komt dat? Daar werken we dan aan in zo'n workshop op een luchtige ludieke manier, waar tussen de regels door prachtige levenslessen plaatsvinden.“

Verbinden
Juliette30-11-034KLZonder verbinding is muziek een leeg concept. Koren overtuigen niet als ieder alleen maar zijn eigen partij zingt. De kerstmusical met al die lokale talenten en duizenden bezoekers geeft een gevoel van onderlinge verbinding in Gorssel.
Veel kinderen en volwassenen in Gorssel hebben muziekles gehad van Juliette. Zij vinden elkaar weer in koren en muziekgroepen. “Dit vind ik ook heerlijk om te doen! De beginners starten bij Sara Hermans, een oud leerling van mij die nu ook muziekdocent is, en de tieners die een paar jaar les hebben komen dan bij mij zingen en pianospelen. Heerlijk om met die enthousiaste jongeren te werken. Er is zoveel talent hier in de regio! Kom maar eens kijken bij ons jaarlijks leerlingenconcert (eind juni) en je zal niet weten wat je hoort aan kwaliteit.”

TutuJulietteB325Hoe muziek mensen kan verbinden bleek ook tijdens een uitvoering op 22 september 2012 van het Deventer koor Glazzy ter gelegenheid van het bezoek van aartsbisschop Desmond Tutu aan Deventer. Juliette dirigeerde een bewerking van een door Tutu geschreven lied en dat viel zo goed in de smaak dat een spontane omhelzing volgde.

Plannen
Juliette is ondertussen alweer nieuwe plannen voor inspirerende en verbindende workshops aan het smeden. “Muziekworkshops met een schilder, waarbij de deelnemers gaan schilderen wat ze net in de zangworkshop hebben gezongen. Of met een kok; koken wat we net gezongen hebben!” Juliette heeft inspiratie genoeg …

www.dumosound.nl

 
Gorssel.nl
3 december 2013

  

**Naschrift
Juliette woont sinds november 2023 niet meer in de regio Gorssel

  

aa

bb 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends