“Ware liefhebbers van de kunsten”
Gorsselse Kunstkring 1950 - 2015
De Gorsselse Kunstkring bestaat in 2015 65 jaar. Enthousiast lid Erma Prins dook voor Gorssel.nl in de archieven en belicht verleden en heden van deze bloeiende club van kunstliefhebbers.
‘Culturele verademing’
“Te midden van een wereld van materiële (her)opbouw is de oprichting van een kunstkring als de Gorsselse een culturele verademing”. Met deze aanbeveling en een woord van gelukwens voor nu en de toekomst gaf burgemeester J.O. Thate de ‘Gorsselse kunstkring’ zijn aanzijn”, noteert het Deventer Dagblad in zijn editie van 14 juni 1950. Een zaal in De Roskam is ingericht als expositieruimte voor een permanente tentoonstelling van werken van de leden en er zijn lezingen, soms ‘verduidelijkt door lantaarnplaten’. Precies vijfenzestig jaar later is de Gorsselse Kunstkring (GKK) op diezelfde plek in grote getale weer present. Niet om de schilderkunst van eigen leden te bewonderen, maar voor een bezoek aan het nabij gelegen gloednieuwe museum MORE en een introductie van prof. dr. Ype Koopmans over moderne realistische kunst. Hij illustreert zijn verhaal met ‘platen’ via laptop en beamer.
Een opmerkelijke club
Er wordt niet nadrukkelijk aan de weg getimmerd, maar ondertussen ontmoeten deze ware liefhebbers van de kunsten elkaar nog steeds minstens zes keer per jaar voor een concert, voordracht, lezing of excursie. Is De Roskam in Gorssel nu de vaste pleisterplaats, in de tweede helft van de twintigste eeuw varieerde de plek van samenkomst. Van Huis de Voorst tot De Pessink in Epse, De Hoofdige Boer te Almen of De Laatste Stuiver in Eefde. Het zijn niet de minsten die er acte de présence geven. Gustav Leonhardt concerteert op het klavecimbel, Georgette Hagedoorn, Nel Kars en Fie Carelse declameren. Gevestigde namen als die van de architect Aldo van Eyck, schrijvers als Hella Haase en Anton Koolhaas, schilder/fotograaf Paul Citroen staan op het program. Rie Hulscher, secretaris gedurende bijna dertig jaar, houdt uiterst consciëntieus plakboeken bij in de periode 1950 - 1985. Dit archief biedt een fascinerend kijkje achter de schermen van een professionele organisatie.
De Witte Veer
In de beginjaren wordt er door actieve leden niet alleen geschilderd. Onder leiding van voordrachtskunstenaar, decorontwerper en regisseur Tob de Bordes speelt toneelgroep ‘De Witte Veer’ de sterren van de hemel, als we de recensies mogen geloven. ‘Een over het algemeen zeer verantwoorde opvoering van een moeilijk stuk, een en ander in een bezienswaardige toneelaankleding van een loffelijke verzorgdheid’. Candida van G.B. Shaw, The Importance of being Ernest van Oscar Wilde, niets is te veel. En over belangstelling heeft men zeker niet te klagen. Als ter viering van het 50-jarig bestaan van de Gorsselse Harmonie (in 1958) ‘De Herbergierster’ van Goldoni op de planken wordt gebracht, zitten en staan er 1000 mensen in het Gorsselse openluchttheater!
Verdieping
Het moet niet alleen amusement en ontspanning zijn, vindt een kleine groep. Zij wensen begin jaren zestig ‘dieper en meer stelselmatig in te gaan op verschillende aspecten van vooral moderne kunst in al haar facetten en uitingen; een mens leeft immers in het heden en van het heden’. Deze studieclub ‘de Kleine Kring’ en de Kunstkring fuseren later.
Zoals elke vereniging kent ook de GKK z’n dipjes. Pogingen om het ledenbestand en bestuur te verjongen slagen niet echt, begin jaren zeventig. ‘Wat wij vanuit onze ‘klassiek’ gerichte vorming hebben moeten zoeken, is in deze tijd al een verworvenheid voor de jonge mens van nu….’ stelt het bestuur.
Er zijn leden die onder hartelijke dankzegging uittreden omdat er een functie in een ver buitenland moet worden bekleed. Sommige geven het nogal boud te kennen`: ‘je moest ons maar afschrijven. We gaan er zo goed als nooit naar toe en dan geef ik die twintig pietermannen liever aan een collectant die ijs noch weder schuwt om met een rammelende bus langs de huizen te gaan’. Een helder en humoristisch bestuurlijk commentaar staat naast deze ‘afscheidsbrief’ in de zijlijn genoteerd.
Hechte club
Dat de Gorsselse Kunstkring potentie heeft, is inmiddels wel bewezen. Vandaag de dag is het nog steeds een hechte club met 300 kunstminnende leden. Elk seizoen wordt een nieuw programma opgezet met zes lezingen over onderwerpen varierend van onder meer schilderkunst, beeldhouwkunst, filosofie en muziek tot architectuur, literatuur, geschiedenis en fotografie. De GKK leden treffen elkaar tevens bij excursies en het maandelijkse informele kunstkringcafé.
In de agenda van Gorssel.nl en in de weekmedia worden de lezingen van de kunstkring aangekondigd. Introducés zijn welkom, tenzij anders vermeld.
Wie lid wil worden kan dit te kennen geven aan de secretaris van de Kunstkring via e-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De foto's bij dit artikel zijn afkomstig uit het archief van de GKK.
Gorssel.nl
21 juni 2015 (6 maart 2017)