Huisartsenpraktijk Salimans

“Contact met de patiënt is het mooiste van het vak”

Leon Salimans, ‘ouderwets’ dokteren op hoog niveau


** Zie naschrift onderaan dit artikel
Gorssel.nl sprak met Leon Salimans en Lily Hulshof van huisartsenpraktijk Salimans aan de Hoofdstraat in Gorssel. Een praktijk waar zowel zorg als service op hoog niveau staan en de sfeer laagdrempelig, gemoedelijk en vooral persoonlijk is. Lily Hulshof zal in 2019 medepraktijkhouder worden.

Statig pand
Sali1
Het statige pand aan de Hoofdstraat is al sinds 1946 in gebruik als huis­artsen­praktijk. In dat jaar begon dokter Upmeijer zijn praktijk in het pand, waarna zijn opvolger Rövekamp de praktijk in 1963 overnam en Leon Salimans er ruim 25 jaar geleden zijn intrede deed.
Leon kijkt terug op een mooi begin en een goede samenwerking met dokter Rövekamp. Met de inmiddels gepensioneerde arts heeft hij nog steeds goed contact. Minimaal eenmaal per maand komt Rövekamp koffiedrinken en hij helpt ieder jaar bij de griepprikken.

Een heel bedrijf
Sali2Achterste rij v.l.n.r.: Marlies Broeders, Christel Kuijper, Anne Berrier, Mirjam Beijer. Voorste rij v.l.n.r.: Lily Hulshof, Leon Salimans, Marieke Nijhof. Niet op de foto: Lia Overvelde, Meranda Smit, Harvey Carrot In 25 jaar is er veel veranderd. Inmiddels is huis­artsen­praktijk Salimans een heel bedrijf geworden, met drie huisartsen, twee praktijk­ondersteuners, vijf apothekers­assistenten en een bezorger. Leon is apotheek­houdend huisarts en opleider voor huis­artsen-in-opleiding en co­assistenten.

Verbouwing
De verbouwing die in 1994/1995 plaatsvond, moest meer ruimte geven voor de apotheek, een nieuwe behandel­kamer, onder meer voor opleiding van huisartsen, en een wachtkamer.
Daarbij was het voor Leon heel belangrijk dat er veel licht naar binnen zou komen. Leon: “Het mag in de praktijk niet donker zijn, licht werkt positief, er mag hier gelachen worden. Wij hebben het goed met elkaar en vinden het belangrijk dat we positiviteit uitstralen, voor elkaar en voor onze patiënten. Er wordt hier soms gehuild, maar ook heel veel gelachen”.
Sali3Eigenlijk is de ruimte aan de Hoofdstraat voor de praktijk alweer te klein geworden. Helaas moet Leon concluderen dat er bijna geen huisartsen meer opgeleid kunnen worden, om de doodeenvoudige reden: ‘er is geen ruimte voor’. Een arts in opleiding heeft een eigen behandelkamer nodig. De kamers zitten allemaal vol en verbouwen zit er niet meer in. Coassistenten zijn er wel: zij lopen met de huisartsen mee en hebben geen eigen ruimte nodig.
Leon en Lily vinden het inspirerend om coassistenten te begeleiden en te enthousiasmeren voor het vak.

Contact met de patiënt
De praktijk telt nu ruim 2400 patiënten uit Gorssel, Joppe, Eefde, Epse, een gedeelte van Harfsen en Almen. Er wonen zelfs nog enkele patiënten aan de andere kant van de IJssel, die al zolang in de praktijk zijn, dat ze niet meer willen verkassen. Sommige families bezoeken al 90 jaar de praktijk. “Drie à vier generaties, dat is lang … heel lang. Je kent hierdoor hele families.”
Leon en Lily vinden het belangrijk om het totale plaatje van de patiënt te kunnen zien. Mens als mens zien, de vraag achter de vraag is belangrijk. Hoe beter je de patiënt kent, hoe beter je hierachter komt. Contact met de patiënt is het mooiste van het vak.

Zorg dichterbij de patiënt
Sali4
De zorg komt dichter bij de patiënt, voor veel problemen hoef je niet meer naar het ziekenhuis. Dat is de positieve tendens van de huidige zorg. Zo ook bij de praktijk van Salimans. Behalve voor de ‘huis-, tuin- en keukenkwalen’ kunnen patiënten, mede door de hooggekwalificeerde praktijkondersteuners en assistentes, ook bij de praktijk terecht voor hartfilmpjes, longproblemen, diabetes, kleine chirurgie, lichte psychische problemen etc. De patiënt kan altijd binnen 48 uur terecht, zo nodig natuurlijk eerder.
Kwaliteit staat daarbij hoog in het vaandel.

Medepraktijkhouder
Lily Hulshof zal in 2019 medepraktijkhouder worden. Lily is afkomstig uit de omgeving en sinds 2013 werkzaam in de praktijk. Het is altijd haar wens geweest om een eigen praktijk te hebben. Lily: “Het maakt je meer betrokken, je kunt beleid mede vormgeven, richting kiezen, je eigen winkeltje runnen”. Voordat dat zover is, zal ze nog wel wat jaartjes met Leon samenwerken. Maar dat geeft haar rustig de mogelijkheid om alle kneepjes van het praktijkhouden te leren. Naast het huisarts zijn, komt er immers veel managerswerk bij praktijkhouden kijken. De overheid komt met nieuwe regelgeving en veranderingen, de bemoeienissen van de zorgverzekeraars, vergaderen met collega’s, personeel, het is gewoon een bedrijf.

Rustig doordokteren
Sali6
Op de vraag of Leon en Lily nog wensen voor de toekomst hebben, zeggen ze zeer tevreden te zijn. Maar toch zien ze liever geen veranderingen van overheidswege, ze willen ‘rustig doordokteren’, met minder bemoeienis van de verzekeraars.
Door Lily samengevat: ”Dat dokters mogen dokteren en verzekeraars mogen verzekeren”.

Huisartsenpraktijk en apotheek Salimans
Hoofdstraat 52
7213 CZ Gorssel
Tel. 0575-491436
Website


Redactie Gorssel.nl
23 december 2016

** Naschrift:
De praktijk Salimans is medio 2019 voort­gezet door huisarts Lily Hulshof en heet sinds­dien Huisartsenpraktijk Hulshof.
Meer daarover in dit nieuwsbericht.

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends