Jasper van Haaster, fysiotherapeut

 “Ik kan je wel leren fietsen”

Jasper van Haaster over zijn vak en zijn passie voor sport

 
“De bewegingen van het menselijk lichaam, dat is wat mij nieuwsgierig maakt. En het zo goed mogelijk laten bewegen van dat menselijk lichaam is mijn drijfveer”. Dit zijn de eerste antwoorden van Jasper van Haaster, fysiotherapeut bij fysiotherapie Den Oldenhof in Gorssel, op de vraag waarom hij fysiotherapeut is geworden.

’Sportfysio’
Haaster Jaspervan-001In 2012 afgestudeerd als fysio­therapeut begon Jasper zijn loopbaan als ‘sportfysio’ bij het sportmedisch adviescentrum in Nieuwegein. Daar werkte hij samen met onder meer sportartsen en podologen om geblesseerde sporters van hun klachten af te helpen.

Puzzelen
“De uitdaging is het puzzelen en dat vind ik leuk. Iemand komt met een klacht en dan is het de kunst die klacht te analyseren, de juiste diagnose te stellen en een goed behandelplan op te stellen. Als iemand na de behandeling zonder klachten weer verder kan, dan hebben we ons doel bereikt. Maar ook als we mensen kunnen leren goed met die klachten om te gaan omdat ze nooit meer zullen verdwijnen. Hoe gaat iemand daar mee om en hoe kun je zo’n persoon het beste begeleiden en coachen”. Niet alleen het fysieke aspect, ook het psychische aspect komt dus bij het beroep van fysiotherapeut aan de orde.

Werksfeer
Haaster Jaspervan FietsSinds anderhalf jaar woont en werkt Jasper in Gorssel. “Tijdens een cursus ontmoette ik Paul Keizer (Fysiotherapie Den Oldenhof) en hij zei nog een werknemer te zoeken. Omdat ik nabij Utrecht woonde moest ik er eerst over nadenken of ik in Gorssel zou willen werken. Ik had een goed gevoel over de werksfeer en kreeg het aanbod om mij verder te specialiseren. Toen was het besluit snel genomen”.
Jasper volgt de opleiding voor manueel therapeut, een specialisatie die vooral gericht is op de behandeling van gewrichtsklachten. In 2017 hoopt hij de opleiding af te ronden.

Racefiets
Haaster JaspervanOnderzoekGR-001
Wielrennen is zijn grote passie. Als Jasper zijn verhaal doet hoe dat zo gekomen is, beginnen zijn ogen te glimmen. “Na een fietsvakantie met een vriend op mijn 17e was ik gegrepen en kocht ik een racefiets. Na drie maanden werd ik gespot en deed ik een aantal testen waaruit de conclusie volgde dat ik in potentie de Nederlandse top zou kunnen halen.” Er werd veel getraind. In sommige perioden wel twintig uur per week.
Een sportcarrière combineren met werk en studie is op dat niveau lastig. Jasper fietst nog steeds veel en doet ook mee aan grote wielerwedstrijden. Zo mocht hij afgelopen winter mee met zijn fietsvereniging naar een wedstrijd in Quatar.

Balans
Ook in de sport komt het puzzelen aan de orde. “Het is belangrijk om je balans te vinden, wat kan het lichaam aan en hoe kun je zo efficiënt mogelijk trainen?” Dat is wat Jasper uitvogelt en niet alleen voor zichzelf. Dat doet hij ook voor anderen.
Vorig jaar belandde een van de leden van de Gorsselse triatlongroep de Boskoele bij Jasper op de behandeltafel. Het onderwerp sport kwam al snel aan de orde. “Ik kan je wel leren fietsen”, bood Jasper aan en sinds een klein jaar maakt hij wielrenschema’s, maar ook hardloopschema’s voor een paar triatleten.

Toekomstplannen
Gorssel is in de afgelopen anderhalf jaar zijn thuis geworden. En binnenkort komt ook zijn vriendin deze kant op. Jasper hoopt in de toekomst een van de beste op zijn vakgebied in de regio te worden en dat te combineren met sport.

Jasper van Haaster
Fysiotherapie Den Oldenhof
Hoofdstraat 45 B101
7213 CR Gorssel
Tel. 0575- 493002
Website


Gorssel.nl
15 september 2016

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends