Kien met Hout

“Als je iets doet, moet je ernaar streven te doen waar het om draait”

Maarten Kien over zijn drijfveren 

Kien met Hout-021KL

   
Kien met Hout-001KL"Als je iets doet, moet je ernaar streven te doen waar het om draait.” Dat was de kern van de motivatie waarmee Maarten Kien zijn bestaan als manager vaarwel zei en ambachtelijk meubelmaker werd. In iedere baan die Maarten heeft gehad, ambieerde hij altijd die functie binnen het bedrijf die het bestaansrecht van het bedrijf vertegenwoordigde. Na diverse banen en een reorganisatie realiseerde hij zich dat die instelling binnen het bedrijf van een ander niet altijd realiseerbaar of zelfs houdbaar was; daarom besloot hij voor zichzelf te beginnen. “Ik heb het razend druk en ik moet overal zelf achteraan, maar ik voel me enorm vrij nu ik niet meer vastzit aan die schijn­veiligheid van een vast aantal vakantie­dagen per jaar en een auto, telefoon en laptop van de zaak. De keuze is nu aan mij, en ik beslis zelf wat ik wel en niet wil doen.”

Eigenheid
Een duidelijke visie over wat hij wél wil heeft hij zeker. “Ik wil creëren, iets maken vanuit een eigen idee, waar ik geen verantwoording over hoef af te leggen aan iemand die eenzelfde idee ook al heeft gehad.” Daarom doet Maarten in principe ook geen concessies aan zijn eigen ontwerpen. Voor het grootste gedeelte maakt hij meubels op maat, waarbij de wensen van de klant voorop staan. In voortdurend overleg komt hij met de klant tot een harmonieus en tegelijkertijd functioneel ontwerp van het gewenste meubelstuk.
Maar daarnaast ontwikkelt hij ook een eigen meubellijn. Omdat ook van die lijn ieder meubelstuk naar bestelling van de klant wordt vervaardigd lijkt het een heel gemakkelijke stap om ook hier tegemoet te komen aan allerlei individuele wensen, maar hij geeft aan dat hij daar niet in mee kan en wil gaan. “De verleiding is groot, maar dan is het niet meer van mij.” Een klant kan wel met een idee komen waar hij iets in ziet. “Een klant wilde graag mijn tuinbankje, maar ze vroeg om een armleuning. Dat paste er totaal niet bij. Nu denk ik na over een afneembaar plateau dat op de staander past.”

Kien met Hout-007KLSfeervolle en goed geoutilleerde werkplaats (boven) en droogschuur (onder)Eigen werkplaats
Kien met Hout-017KLSinds april 2015 heeft Maarten zijn eigen werkplaats aan de Zutphenseweg 26a, bij Quatre Bras. Omdat het een verzameling gebouwen is met elk zijn eigen functie noemt Maarten het graag de werf. Het is zijn grote trots. Waar hij voorheen gebruik maakte van de werkplaats van een bevriende meubelmaker in Wichmond, kan hij nu zijn grote machines allemaal kwijt in de loods van het voormalig bouwbedrijf van Hekkelman. Bij de loods hoort bovendien een open schuur, die hij nog wil dichtmaken, en zijn favoriet, de droogschuur. Hier ligt een deel van het hout te wachten tot het gebruikt kan worden. Achter de droog­schuur ligt een weitje, waar hij nog zijn gedachten over laat gaan. “Een boom­gaard lijkt wel voor de hand te liggen, maar misschien zet ik er ook wel wat van de tuin­meubelen neer die ik heb gemaakt.”

Alles gebruiken
Duurzaamheid is een belangrijk aspect van alles wat Maarten Kien op zijn werf doet. De tl-verlichting vervangt hij stap voor stap door veel zuiniger led-verlichting. De binnenruimte is niet verwarmd. Wel heeft Maarten een gietijzeren kachel op de kop getikt die nog wacht om geïnstalleerd te worden. Die zal gestookt worden op schors en houtsnippers: resten van het hout die hij nergens anders voor kan gebruiken. Hij heeft onderzocht of hij een machine zou kunnen aanschaffen om pellets te maken, grove korrels van geperst hout die gebruikt kunnen worden om te stoken. “Maar”, zo peinst hij, “ik heb ook wel ontdekt dat als je iets goed, in dit geval duurzaam, wilt doen, daar eigenlijk ook altijd veel kennis en vaardigheid bij komt kijken. Als je het niet goed kunt doen, kun je het eigenlijk beter niet doen.”

Gewaterd eiken
Kien met Hout-015KLRuwe eiken planken, klaar om verwerkt te wordenOm de hoeveelheid restmateriaal te beperken heeft Maarten de redenering omgekeerd: hoe kan ik zoveel mogelijk van de boom gebruiken voor mijn meubels. Hij heeft initiatief genomen om onderzoek te laten doen naar het wateren van inlands eikenhout. Daarbij worden vers gekapte stammen in stromend water gelegd, waar ze geruime tijd blijven liggen. Het is een techniek die in de hoogtijdagen van de VOC al gebruikt werd om het hout voor de scheepsbouw te verduurzamen, maar die helaas in onbruik is geraakt.
Kien met Hout-016KLDoor het hout net na de kap in het stromende water te leggen worden de sapstromen, die dan nog lopen, niet ‘bevroren’, maar juist doorgespoeld door het water. Alle suikers, enzymen en afvalstoffen die zich nog in het hout bevinden worden langzaam maar zeker uit het hout gespoeld. Bovendien krijgt ongedierte geen kans. Het onderzoek heeft tot nu toe aangetoond dat de hoeveelheid afvalstoffen in het gewaterde hout na een jaar drastisch verminderd is, waardoor het veel gelijkmatiger van structuur is, zowel in de kern als in het spinthout net onder de schors. De van nature poreuze structuur van het hout is nu schoongespoeld en droogt veel gemakkelijker. Wanneer je een meubelstuk van gewaterd hout buiten zet neemt het daardoor gemakkelijk water op, maar geeft dat ook weer snel af. Zo sla je twee vliegen in één klap: je meubelstuk is beter bestand tegen weersinvloeden, en je kunt meer van de boom gebruiken om het te maken.

Hoogstaand
Kien met Hout-005KLHet is duidelijk dat Maarten alleen meubelmaker is geworden op zijn eigen voorwaarde om dan te kunnen doen waar het om draait: hoogwaardige, mooie en duurzame meubels maken volgens eigen ontwerp. “Wat ik ambieer te zijn, een succesvol ambachtelijk meubelmaker, lukt alleen als je de beste kwaliteit kunt maken. Dat is wat ik voortdurend nastreef.”

Bekijken
Maartens meubels zijn te zien en te ervaren in de winkel van zijn vrouw Daan, Thuis bij Kien, aan de Hoofdstraat 35 in Gorssel.
Kien met Hout-022KLMaarten is zelf doorgaans aan het werk op zijn werf, maar via een telefoontje is het eigenlijk altijd mogelijk om te komen kijken hoe je eigen meubelstuk stukje bij beetje tot stand komt. Vrijdags probeert hij zelf in de winkel aanwezig te zijn.


Kien met Hout
Werf: Zutphenseweg 26a, 7213 GH Gorssel (Achter ViaVia)
Winkel: Hoofdstraat 35, 7213 CP Gorssel
Tel.: 06-43010192
www.kienmethout.nl
Facebook


Gorssel.nl
13 november 2015

aa

bb

cc

dd

de

ee

ef

ff

gg

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends