Kwekerij De Veldsprong

“Geen dag op de kwekerij is hetzelfde”

 Hans en Toos van ’t Veld: samen sterk en sociaal bewogen

 
Bij het betreden van Kwekerij De Veldsprong komt de hond van Hans en Toos van ’t Veld de verslaggever van Gorssel.nl al kwispelend tegemoet. Tekenend voor de gastvrijheid van de eigenaren van deze kwekerij.

Van belastingadviseur tot kweker
Kwekerij de Veldsprong-009Het bedrijf bestaat sinds 2000. Hans en Toos zijn geleidelijk begonnen. Hans van ’t Veld was oorspronkelijk belastingadviseur en heeft veertig jaar als zodanig gewerkt. Ten gevolge van fusies werd het bedrijf waar Hans werkte steeds groter en hij voelde zich steeds minder thuis in zijn werkomgeving. Dat leidde tot een outplacementtraject.
Kwekerij de Veldsprong-003Buitenmensen waren Hans en zijn vrouw Toos altijd al. Was de outplacement net het zetje dat ze nodig hadden om de stap te maken? We zullen het nooit weten. Ze woonden inmiddels in het huis van de ouders van Toos aan de Scheuterdijk 16 in Eefde en hadden het aangrenzende weiland al gekocht. In die tijd verkochten ze hier kerstbomen. Toen Hans in 2000 weer voor drie dagen bij een klein administratiekantoor aan het werk ging, besloten ze de andere drie dagen te gebruiken om een kwekerij op te zetten. Ze begonnen met coniferen. Die drie dagen kantoorwerk werden twee dagen en in 2010 is Hans met het kantoorwerk gestopt om zich volledig op de kwekerij te richten. Hij doet dit samen met Toos, die daarnaast nog een baan in de thuiszorg heeft. Hier wil ze trouwens binnen niet al te lange tijd mee stoppen.

De Veldsprong
De naam De Veldsprong is een samentrekking van hun achternaam Van ’t Veld, het feit dat het bedrijf op een tweesprong gelegen is en dat de hele onderneming een sprong in het diepe was.
Ze konden deze sprong maken omdat ze de weg der geleidelijkheid kozen, met daarnaast de zekerheid van parttime werk. Daarnaast hadden ze hun handen (financieel) meer vrij omdat de kinderen inmiddels de deur uit waren.

Het bedrijf
Kwekerij de Veldsprong-010Met een oppervlakte van zo’n 0,8 hectare is De Veldsprong een kleinschalig bedrijf. Het is bijna allemaal vollegrondteelt. Daardoor concentreert de verkoop zich met name op het voor- en najaar. De planten worden ingekocht bij de groothandel, dus ze stekken niet zelf.
Kwekerij de Veldsprong-012De verkoop richt zich op de particuliere markt. Ze zijn geopend op vrijdag en zaterdag en op afspraak. Dat geeft het echtpaar de vrijheid om er samen af en toe eens tussenuit te gaan. Ook hebben ze zo meer tijd voor de klanten als er door de week een afspraak wordt gemaakt.
Toch zijn ze ook vaak op de gesloten dagen op de kwekerij aan het werk. Het hek staat dan open en mensen zijn vrij om het mooie bedrijf te bezichtigen. Dat wordt ook veelvuldig gedaan. Tijdens het interview, op een dag dat het bedrijf gesloten is, zijn er ook voortdurend klanten die de aandacht van Hans vragen.

Samen sterk en sociaal bewogen
De kracht is dat je het samen doet, zo ervaren beiden. Je versterkt elkaar. Wel hebben ze allebei hun eigen voorkeuren en specialiteiten. Hans is meer gericht op de groene bomen en struiken als coniferen, taxus en buxus, terwijl de voorkeur van Toos meer uitgaat naar de bloeiende heesters. Kennis doen ze op door doen, interesse en ervaring.
De sfeer op het bedrijf is gemoedelijk en de aanpak persoonlijk. Beiden zijn sociaal bewogen en hebben regelmatig mensen rondlopen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het verleden was een cliënt van Tactus (verslavingszorg) bij hen aan het werk en momenteel loopt er een jongen van Intermetzo (gespecialiseerde jeugdzorg) stage bij hen.

Uitbreiden
Kwekerij de Veldsprong-004 De foto's zijn gemaakt door Simke KamphorstHans en Toos zouden hun activiteiten nog wel willen uitbreiden naar het ontvangen van groepjes mensen, bijvoorbeeld uit een woonzorgcentrum, die dan bij hen koffie kunnen komen drinken en vervolgens rond kunnen kijken of zich rond kunnen laten rijden op de kwekerij. Een initiatief waar je mensen heel blij mee kunt maken.
Afhankelijkheid van het weer, de afspraken die er staan voor die dag, de onderhoudswerkzaamheden, eventuele bezorgwerkzaamheden en huishoudelijke taken maken van het werk een gevarieerd gebeuren. “Geen dag op de kwekerij is hetzelfde.”


Kwekerij de Veldsprong

Kwekerij met verkoop aan particulieren

Scheuterdijk 16, 7211 ET Eefde (hoek Lindeboomweg/Scheuterdijk)
   


Gorssel.nl
14 mei 2015

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends