Muziekvereniging De Harmonie Gorssel-Eefde

“Al meer dan honderd jaar en springlevend”

De Harmonie, een leuke club met creatieve mensen


Muziek maken, plezier, bijzondere uitvoeringen en tradities gaan hand in hand bij Muziekvereniging De Harmonie Gorssel-Eefde. Springlevend en ruim honderd jaar oud. De vereniging wil vooral graag kinderen kennis laten maken met muziek. Het bestuur zit vol creatieve ideeën, zoals een trompet-talentatelier dat binnenkort start bij de Vullerschool. Tijd voor een gesprek ...

HarmonieKlinkendeKunst2014KL-001De Harmonie werkt samen met beeldend kunstenaars in 'Klinkende Kunst' (2014)Gorssel.nl sprak met Gerrit Boschloo, een bekende in het Gorsselse als eigenaar van het gelijknamige loon­bedrijf en als een belangrijke organisator van het jaarlijkse paasvuur. Vandaag gaat het gesprek over zijn andere passie: de christelijke muziek­vereniging De Harmonie Gorssel-Eefde. Gerrit is al 41 jaar lid van deze vereniging en sinds 2014 voorzitter. Als jongetje is hij door een oom meegenomen naar de vereniging en hij is er niet meer weggegaan.

Al meer dan honderd jaar en springlevend
De muziekvereniging is in 1908 opgericht en bestaat dus al meer dan honderd jaar. In eerste instantie waren er alleen mannelijke leden, tot Gerrits tante Annie eind jaren veertig het eerste vrouwelijke lid werd.
Er zijn vele muzikale families bij wie het enthousiasme voor muziek van generatie op generatie werd doorgegeven. Klein Hulses, Dijkermannen en Boschloos tref je bijvoorbeeld na al die jaren nog steeds veel aan op de ledenlijst.

Blokfluitgroep en twee orkesten
HarmonieOnTourLondon2012KL'De Harmonie On Tour' met optredens in Londen (2012)De Harmonie heeft ongeveer vijftig leden. De allerjongsten zitten in een blokfluitgroep, jeugd speelt mee in het Jeugdorkest, maar stroomt al snel door naar het grote Harmonieorkest. Binnen het Harmonieorkest vind je leden van vijftien maar ook van ruim tachtig jaar.
Het Harmonieorkest en het Jeugd­orkest hebben ieder hun eigen dirigent, de enige betaalde functies in de vereniging. De blokfluiters krijgen les van een fluitiste uit het Harmonieorkest.
Naast de (toekomstige) orkestleden zijn er nog vrijwilligers die hand- en spandiensten verlenen.

Bijzondere uitvoeringen
HarmonieIntoAfricaGR 1Een muzikale reis met 'Into Africa' (2016)Het is een leuke club mensen met een bruisend bestuur met creatieve ideeën. Zo was er op 3 februari 2016 het concert Into Africa. Bezoekers werden meegenomen op een muzikale reis door Afrika. Bij de voorbereidingen ontstaan in het bestuur dan spontaan goede ideeën en zo krijgt het concept handen en voeten, met als resultaat een bruisend concert in een volle Ontmoetingskerk in Eefde met een djembégroep en Afrikaanse zangeressen.
HarmonieIntoAfricaGR 2De Harmonie heeft zo door het jaar heen heel wat optredens, waarbij vaak wordt samengewerkt met bijvoorbeeld kunstenaars, dansers of andere muziekgroepen, zoals tijdens ‘Into Africa’, maar ook een Keltische avond met het ensemble Fairplay, ‘Hits for Kids’, Klinkende Kunst: een bijzondere ontmoeting tussen beeldende kunst en muziek. Jaarlijks terugkerende optredens zijn: voorjaarsconcert met alle leden van de vereniging, het Passieconcert op de zondag voor Pasen, optredens op Koningsdag, Dodenherdenking, het zomerconcert in de kern van Gorssel: Zomerzin!, de concerten in de woonzorgcentra de Borkel en het Spijk, waar het Harmonieorkest en het Jeugdorkest afwisselend spelen, de Dorsdag bij de molen, het Adventsconcert met het mannenkoor Eefde/Deventer en Musica Vocale.

Christelijke signatuur?
De Harmonie is een vereniging op christelijke grondslag. Dat wil de vereniging ook wel uitdragen zonder er teveel de nadruk op te leggen. Men wil een vereniging zijn voor iedereen. Tijdens het concert ‘Into Africa’ werd de Afrikaanse song Jabula Jesu uitgevoerd, op een moderne manier een ode aan Jezus. Ook wordt er af en toe medewerking verleend aan kerkdiensten. Maar eigenlijk speelt het orkest allerlei soorten muziek van klassiek tot pop.

Geen uniform, wel een mooie website
HarmonieKeltischKL4Keltische avond, met Fairplay (2015) en hieronder de BlokfluitgroepVroeger was het heel gewoon dat je als lid van een harmonievereniging een uniform droeg. Tegenwoordig kijkt men hier anders tegenaan en het uniform is dan ook afgeschaft. Tijdens een concert wordt de kleding afgestemd op het te spelen thema.
Het is tegenwoordig wel gebruikelijk dat een vereniging een aansprekende website heeft en social media gebruikt. Binnenkort zal dan ook een nieuwe website de lucht ingaan. 

Acties om de kas te spekken
HarmonieKeltischGR 2Leden en vrijwilligers van de Harmonie ondernemen allerlei activiteiten om de clubkas gevuld te houden, zodat ook in de toekomst muziek gemaakt kan worden. Bij een aantal vaste adressen wordt oud papier opgehaald en er wordt hout gehakt en gekloofd dat als openhaardhout wordt verkocht. Ook wordt geld verdiend met deelnemen aan enquêtes van een onderzoeksbureau. Tenslotte zijn de jaarlijkse compost- en potgrondacties in Gorssel en Eefde bekende activiteiten. Voorafgaand aan het voorjaar rijden trekkers en wagens door Gorssel en Eefde en kunnen deze tuinbenodigdheden ter plekke worden aangeschaft.

Toekomst
Nieuwe leden zijn altijd welkom, vooral kinderen en jongeren wordt een warm hart toegedragen. Binnenkort gaat er op de Vullerschool een trompet-talentatelier van start, waarbij kinderen uit groep 5 tot en met 8 in zes weken samen trompet leren spelen. Ook kunnen elk jaar leerlingen vanaf groep 4 op de blokfluit leren spelen, zodat ze vandaar uit kunnen doorstromen naar de (Jeugd)Harmonie.

Kennismaken tijdens een repetitie
Nieuw bestuur_De_Harmonie_-_Simke_febr16_GRHet bestuur van De Harmonie (2016), v.l.n.r. staand: Gerrit Boschloo, Mirjam Aalderink, Wim Grootentraast, Dirk Jan van Meggelen en onderste rij Ellen Wassink, Ester Mulschlegel en Patricia de Leeuw.  

Klik op foto voor vergroting en serie.
De repetities van het Jeugdorkest en het Harmonieorkest zijn op maandagavond in ’t Trefpunt, van 18.30 tot 19.15 uur en van 19.30 uur tot 21.30 uur. Het zijn gezellige avonden en er is een grote betrokkenheid bij elkaar. Dat uit zich onder andere in het nablijven na de repetities en dan nog wat drinken in het cafégedeelte.

Gerrit Boschloo nodigt iedereen uit om op een maandagavond naar ’t Trefpunt te komen om kennis te maken met het orkest en te ervaren hoe gezellig het is om samen muziek te maken.

 
Gorssel.nl
28 februari 2016

 

aa

bb

cc

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends