Tuinderij De Veldhof

“We werken niet ten koste van, maar juist samen met de aarde”

Vers, eerlijk, gezond en lokaal


Het is een mooi gezicht en het voelt heel puur: de herfst­kleuren van de bossen en de herfst­groenten op het enorme perceel van Perma­cultuur tuinderij De Veldhof in Joppe. 
Gorssel.nl nam een kijkje bij De Veldhof. Enthousiast werden we ontvangen door hond Harry en tuinder Valérie van Dijck, die met passie vertelde over deze bijzondere tuinderij.

Permacultuur
Veldhof-024Permacultuur is, kort gezegd, een ontwerp­­systeem dat de natuur nabootst en vooral met haar samen­werkt. Er wordt onder meer gekeken naar de grond: wat groeit hier het beste op? De groenten moeten in de omgeving afgenomen worden, er vindt geen transport plaats (“Deventer is al te ver”). Er wordt geen beregening toegepast, maar er worden geulen gegraven en diverse andere maat­regelen getroffen om het water in de grond vast te houden. 
In de perma­cultuur past geen kunstmest, maar er wordt gewerkt met groene compostering. Bestrijdings­middelen zijn niet nodig. Door bijvoor­beeld zones van inheemse planten aan te leggen en deze hun gang te laten gaan ontstaat er een insectenleven, waardoor spuiten overbodig is. 
Het kweken van de groente gaat dus niet ten koste van, maar juist in samenwerking met de aarde.

Community Supported Agriculture
Veldhof-001De tuinderij is ontstaan doordat een groepje enthousiaste dorpelingen lokale en gezonde groenten wilde verbouwen. De groep was bekend met en enthousiast over het concept van Taco Blom, docent Permacultuur en medeoprichter van een vier hectare grote permatuin in België. Na bijeenkomsten onder meer in de Wereldwinkel is besloten om te starten met het perceel aan de Veldhofstraat in Joppe. Het is een behoorlijk perceel van 1,7 hectare, geschikt om 230 mensen het jaar rond van groenten te voorzien. 
Het project is een ‘Community Supported Agriculture (CSA)’, dat wil zeggen een door de gemeen­schap gesteunde landbouw. De Veldhof is een samenwerking tussen de tuinders en abonnement­houders. Daarbij betaalt de deelnemer zijn aandeel vooraf, met als voordeel dat de tuinder niet bij de bank hoeft aan te kloppen. De productie­kosten worden betaald met het abonnements­geld en de tuinder krijgt een eerlijk loon. 
De grond is voor tien jaar gepacht door de coöperatie voor perma­cultuur, dit geeft een waarborg voor de continuïteit. De deelnemers hebben inspraak en de coöperatie heeft de expertise.

Groenten van de week
Veldhof-002Je kunt bijna niet geloven dat de tuin pas op 1 juli 2015 van start is gegaan met drie vaste tuinders en al ruim 70 vaste, enthousiaste abonnement­houders. 
Deelnemers ontvangen wekelijks een pakket verse, lokale groenten. Er wordt gestreefd naar een aanbod van vijf verschillende groenten per week. De ene week kan de oogst wel wat groter zijn dan de andere week. Halverwege de maand oktober stonden bijvoorbeeld de volgende groenten op het menu: bloemkool, spitskool, spinazie, rode biet en groene en rode sla. De inrichting van de tuin is nog niet helemaal naar wens, zo moeten er onder andere veel meer vaste planten integreren, zodat het systeem sterker wordt. Aan de indeling gaat ook nog het een en ander veranderen. Deze herinrichting zal de komende seizoenen plaats gaan vinden.

Verser kan niet
Veldhof-015Jaarrond gezonde, lokale, natuurlijk gekweekte groenten. Verser kan het niet! Wie een abonnement neemt, committeert zich voor een jaar. Er moet vooruit betaald worden, zodat De Veldhof in de kosten kan voorzien en geen leningen bij de bank hoeft aan te gaan. Er is een standaardpakket, dat ruim voldoende voor een persoon voor de hele week en er is een duopakket, dat bestaat uit twee á drie soorten groenten, voor twee tot drie dagen per week voor twee personen. 

De pakketten kunnen iedere woensdag bij De Veldhof of bij 'Eerlijk! genieten' aan de Hoofdstraat 43e in Gorssel worden opgehaald.  Iedere woensdag zijn er ook losse weekpakketten bij De Veldhof te koop.
“De prijzen zijn eerlijke prijzen, voor ‘eerlijke en heerlijke’ groenten. Er is geen tussenhandel en, niet te vergeten, de groente krijgt per 1 januari 2016 het officiële keurmerk van biologische teelt”, vertelt Valérie en ze zegt ook: “Wie het eerst eens wil uitproberen, kan beginnen met een proefperiode van drie maanden.”
Wie een kijkje wil nemen op De Veldhof voor een rondleiding of om zelf te oogsten, is van harte welkom. Valérie: “Meewerken mag, maar niets is verplicht”.

Permacultuur tuinderij De Veldhof
Marsweg 13 (hoek Veldhofstraat)
7214 LA Joppe
Website

 

Veldhof 021 kleinVeldhof 016 klein

  Fotografie Simke Kamphorst.  Klik op een foto voor vergroting en voor meer foto's.

Veldhof 010Veldhof 012 kleinVeldhof 025 klein

    


Redactie Gorssel.nl
29 oktober 2015

  

aa

bb

cc

dd

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends