René Vos Outdoor & Sports

“Ieder product heeft zijn eigen verhaal”

René Vos Outdoor & Sports, gedegen advies en maatwerk

René Vos begon in 1997 zijn outdoor-sportzaak in het pand aan de Hoofdstraat 39 in Gorssel. Nu, twintig jaar later, zit de winkel nog steeds in hetzelfde pand, maar hij is wel wat gegroeid!
Voor deze rubriek praten we met Bas Boks, een van de winkelmedewerkers.

René Vos 013Bas BoksStamtafel
Ons gesprek vindt plaats aan een soort stamtafel midden in de winkel. We krijgen koffie uit een luxe espressomachine die trots de kassa/balie siert. “Een recente aanwinst, je moet toch je klanten een lekker bakkie aan kunnen bieden!” lacht Bas. Ook medewerkers Bob, zoon en opvolger van René Vos, en Chris schuiven aan voor een kopje koffie voordat de winkel open gaat. Al gauw komt het gesprek op het pand waarin de winkel is gevestigd. De ruimte is lang en oogt daardoor vrij smal. Bas vertelt dat de winkel vroeger zelfs nóg smaller was, omdat die slechts in de helft van het pand gevestigd was. Toen de meubelzaak van Harry Renneboom vanuit het naastgelegen pand verhuisde naar het plein bij Den Oldenhof, kon René zijn winkel uitbreiden.

Onderscheidend
Ook het assortiment is in de loop van de jaren uitgebreid én veranderd. Bas: “Vroeger had René naast de wandelsport ook nog allerlei balsporten in het aanbod, omdat hij zelf tenniste.” Tegenwoordig richt Vos zich ’s zomers op allerlei outdoor sporten, van wandelen en hardlopen tot kamperen. ’s Winters wordt er ruimte gemaakt voor de wintersport.
René Vos 001Het assortiment wordt samengesteld door alle medewerkers samen, waarbij functionaliteit en kwaliteit voorop staan. “Bij ons vind je daardoor vaak net even wat anders dan in de meeste sportzaken,” vertelt Bas. “Daarmee kunnen we ons onderscheiden van de megastores die op het gebied van sportbenodigdheden overal ontstaan. Doordat we daarnaast service op hoog niveau bieden én waarmaken kunnen we concurreren met het gemak van een aankoop op internet.”

Specialisme
Alle medewerkers weten in principe overal het nodige van, maar ieder heeft ook zo zijn of haar eigen specialisme. Zo kan de klant desgewenst bij ieder product gedegen advies krijgen dat toegespitst is op de persoonlijke voorkeur. “En als het dan tóch nog niet helemaal naar wens is, kun je altijd terugkomen, dan kijken we wat we eraan kunnen doen.” De service van Vos strekt zich ook uit tot reparatie en onderhoud. Slijpen, waxen en stellen van ski’s wordt bijvoorbeeld door medewerkers zelf gedaan, in de werkplaats die in een zijruimte aan de winkel zit. “Zo kunnen we garanderen dat we alles naar de wensen van de klant, en op korte termijn, in orde kunnen maken. Dat is een belangrijke meerwaarde van onze winkel ten opzichte van de grote ketens”, legt Bas uit.

Kennis
René Vos - 011René investeert veel in het kennisniveau van zijn personeel. Vos zelf is geregistreerd als podoloog, en diverse medewerkers hebben deze opleiding ook gevolgd of zijn er mee bezig. Deze opleiding stelt de medewerkers in staat om advies te geven over het juiste schoeisel voor een activiteit, en eventueel gepersonaliseerde aanpassingen aan schoenen te maken. Daarnaast zijn er regelmatig clinics of cursussen over bepaalde producten waar medewerkers naartoe gaan. René stuurt jaarlijks een aantal medewerkers naar de sneeuw om te gaan ‘test skiën’.
René Vos - 008Bas grijnst: “Dat is voor liefhebbers van wintersport, wat wij toch allemaal wel zijn, een uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarde!”
Een belangrijke bron van kennis is tenslotte werkervaring. Veel van hen werken er al lang (Bas al zestien jaar, vanaf zijn 15e!) en hebben zodoende veel kennis en kunde verzameld.

Schoenen
Schoenen, in allerlei varianten, lijken een belangrijke plaats in te nemen in de winkel. Voor veel sporten is de keuze voor de juiste schoen kennelijk van groot belang. Dat begint al bij de wandelschoenen.
René Vos 014aChris Agaart“Die keuze hangt af van je gebruik, het maakt een heel verschil of je de Nijmeegse vierdaagse gaat lopen of een huttentocht in Oostenrijk,” schetst Bas. “Daarnaast heb je natuurlijk je persoonlijke voorkeuren, maar we houden ook rekening met de stand van je voeten tijdens het lopen, en eventuele problemen die je met je voeten hebt.” De vestiging in Gorssel heeft een zeer divers aanbod aan wandelschoenen en andere wandelbenodigdheden. De vestiging in Apeldoorn is daarnaast ‘de Wandelfabriek’ gedoopt: daar vind je exclusief alles op wandelgebied, van schoenen tot petten, van handschoenen tot rugzakken.
Ook voor hardloopschoenen kun je sinds drie jaar bij René Vos terecht. Achterin de winkel ligt een looppad met een camera die je looptechniek vastlegt, en een drukcamera onder een glasplaat die je gewichtsverdeling en je voetafwikkeling registreert. Een medewerker analyseert de beelden en adviseert op basis van die informatie een bepaald type schoen. Vervolgens is het natuurlijk passen geblazen en eventueel aanpassen met inlegzooltjes of op maat gemaakte hakjes, zodat de schoen je letterlijk op het lijf geschreven is.

‘Boot fitting’
René Vos 006Cees ZevenbergenDe skischoenen zijn weer een heel apart verhaal. Bas doet het meeste ‘boot fitting’, het passen en op maat maken van skischoenen. Veel merken schoenen die Vos voert hebben tegenwoordig modellen die nog flink op de voet van de klant kunnen worden toegespitst. Daarvoor wordt de harde schaal, en in sommige gevallen ook de binnenschoen, warm gemaakt in een speciale oven, waarna het kunststof bijgebogen kan worden. Sommige buitenschoenen kunnen zo wel tot 2 cm breder gemaakt worden. Ook kan de klant de warme schoen aantrekken en af laten koelen aan de voet, zodat de soepele binnenschoen zich vormt naar de voet. Zelfs na een aantal jaar gebruik kan een dergelijke schoen zo nodig nog een beperkt aantal keren plaatselijk bijgesteld worden. De schoen wordt dan met een föhn verwarmd en uitgebogen, bijvoorbeeld om een uitstekende knobbel aan het gewricht van de grote teen de ruimte te geven. Dat soort knobbels ontstaat bij veel mensen in de loop van de jaren, en zo kunnen dezelfde skischoenen dan toch nog comfortabel gedragen worden.

Compleet
Je zou bijna vergeten dat René Vos een complete outdoor-zaak is. Bas: “Verder verkopen wij natuurlijk ook ski’s, skikleding, brillen, helmen, handschoenen, maar ook matjes, slaapzakken, zakmessen en ga zo maar door.
René Vos - 003Ieder product heeft zijn eigen verhaal. Regelmatig komen de vertegenwoordigers hun producten toelichten. En ook al heb ik veel verhalen al tien keer gehoord, ik steek er ook altijd wel iets nieuws van op. Ik vind vooral de functionele eigenschappen interessant, dat is mijn sterke punt als ik klanten help. Chris bijvoorbeeld verdiept zich altijd helemaal in de technische details, waardoor hij dáár desgewenst van alles over kan vertellen.”
Het is duidelijk: wie bij René Vos binnenstapt met een specifieke wens staat doorgaans niet na een kwartier weer buiten met een snelle aankoop.
Het keuzeproces neemt wat tijd, maar wordt steevast begeleid door een gezellig gesprek en een goede kop koffie, afgerond met een weldoordachte aanschaf door een tevreden klant.

René Vos - 016Staand: René Vos. Zittend v.l.n.r.: Bas Boks, Bob Vos, Stefan HaarmanFoto's: Simke Kamphorst.
Niet op de foto's: Kim Vos. Henny Schutman, Nancy Jager.

René Vos Outdoor & Sports
Hoofdstraat 39
7213 CP Gorssel
Tel. 0575-493989
Website


Redactie Gorsssel.nl
2 februari 2016 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends