Sound Wave

“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt”

Sound Wave, verantwoordelijk voor podium licht en geluid bij IJsseljazz


Soundwave - 002Gorsselnaar Stefan Westerbeek verzorgt met zijn bedrijf Sound Wave podium, het licht en geluid voor het inmiddels landelijk bekende evenement IJsseljazz in Gorssel. Het jazzfestival, dat jaarlijks op de tweede zondag in september wordt georganiseerd, biedt een keur aan artiesten van (inter-)nationale bodem en trekt vele duizenden bezoekers. Een behoorlijke klus voor Sound Wave, maar het festival is niet eens hun grootste opdracht. Gorssel.nl bracht een bezoek achter de schermen bij Sound Wave.

Van hobby naar werk
Soundwave - 001
Stefan Westerbeek speelde in een band en was leraar bouwtechniek op een vmbo-school. Er waren in de verste verte nog geen plannen voor een eigen bedrijf in licht en geluid. Stefan was binnen zijn band wel verantwoordelijk voor het licht en geluid en deed dit met veel plezier en naar volle tevredenheid ook voor andere bands. Hij werd daarvoor steeds vaker gevraagd. Maar als hij licht en geluid bij optredens in cafés deed, vroegen de café-eigenaren om een factuur. Maar als hobbyist was een factuur natuurlijk niet iets waar je bij stil stond: tja, een factuur? Wilde Stefan door, dan moest die factuur er toch komen, dus liet hij zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en daarmee was Sound Wave een feit.

Een droom kwam uit
Soundwave - 005
Om het bedrijf te laten groeien en toch geen financieel risico te lopen nam Stefan eerst ouderschapsverlof op het vmbo, vervolgens nam hij voor twee dagen ontslag en inmiddels is hij directeur van Sound Wave en leraar-af. Het bedrijf heeft inmiddels vijf vaste krachten: twee lichtjongens, twee geluidjongens (inclusief Stefan) en een mevrouw op de administratie; en het gaat goed.

IJsseljazz
IJsseljazz was het eerste grote evenement voor Sound Wave. Sinds 2013 werkt Sound Wave aan het festival mee, en Stefan is de stichting IJsseljazz erg dankbaar dat ze deze klus aan hem hebben toevertrouwd. Hij draagt de stichting en het festival dan ook een warm hart toe.
Sound Wave verzorgde aanvankelijk alleen het kleine podium op de zaterdag voor het evenement. Spannend vond Stefan zijn eerste IJsseljazz: “Het is techniek en alles gaat ooit een keer kapot, een kabel, een lamp, je wilt alles goed hebben”. Later werd de opdracht uitgebouwd tot de zaterdag én de zondag, nog steeds alleen het kleine podium. Sinds 2015 (het tweede lustrum van IJsseljazz), verzorgt Sound Wave het hele IJsseljazzfestival, dus het kleine en het grote podium op zaterdag en zondag. Sound Wave is dan volledig verantwoordelijk voor podium, licht en geluid. Vier man is dan natuurlijk niet genoeg, er worden ook vijftien freelancers ingezet; allemaal professionals. Stefan: “Inmiddels is de spanning er wel vanaf, er is zoveel kennis aanwezig”.

Hele klus
Soundwave - 004
Ook de voorbereiding van een dergelijk festival is behoorlijk veel werk. Het contact opnemen met alle artiesten en het vastleggen daarvan begint eigenlijk al een jaar van tevoren. Wat is het programma, met hoeveel zingen ze, welke instrumenten komen er mee, hoe groot is het drumstel … pas als alle informatie binnen is, kan alles wat nodig is verzameld en klaargemaakt worden.
Het opbouwen van het podium met de juiste verlichting en geluid is nachtwerk. Tijdens de optredens plaatsen geluidsmensen alweer microfoons op het drumstel van de volgende artiest en er wordt achter de schermen zo veel mogelijk voorbereid. De pauze tussen twee artiesten moet immers zo kort mogelijk gehouden worden.
Bij een podium is altijd één geluidsman voor de zaal, één geluidsman voor het podium, één voor het licht en zijn er een paar man voor het opbouwen van het podium. Volgens Stefan, wiens deskundigheid ligt bij het geluid, heeft iedereen er wel een mening over: regelmatig hebben ze bezoekers aan de mengtafel, met commentaar of advies. “Mensen willen er altijd wat van vinden. Een IJsseljazzweekend is gelijk aan een volledige werkweek”, zegt Stefan met een lach.

Groei
Soundwave - 003
Het bedrijf groeit aardig door, Stefan is zeer tevreden. Sound Wave doet inmiddels alle voorstellingen van Sesamstraat (vijftig per jaar) en van Bob de Bouwer, modeshows, de theatershow van Life & Cooking kok Rudolph van Veen en diverse andere festivals en feesten. Maar ook, zeker in de winterperiode, als bedrijven zoals Nikon of Texaco in het buitenland op beurzen staan, verzorgt Sound Wave de verlichting en trusssystemen (standbouw), met name op beurzen in Engeland, Duitsland, Frankrijk en België.
De eerste periode was het bikkelhard werken, maar nu alles te overzien is wordt het tijd voor groei.
Hoe precies is nog niet helemaal duidelijk, misschien door een overname in een andere stad, groeien in audiovisuele faciliteiten: er zijn genoeg mogelijkheden.
“Wat me wel erg goed deed, was dat we vorige week gebeld werden door een groot bedrijf in de verhuur van licht en geluid of wij ze wat konden leveren. We staan dus goed op de kaart!”

Op de vraag of hij nog dromen heeft, antwoordt Stefan glimlachend: “Niet echt, ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.

De foto's zijn gemaakt door Simke Kamphorst tijdens de opbouw van IJsseljazz 2016.

Redactie Gorssel.nl
11 september 2016

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends