Stayokay De Kleine Haar

“Papa en mama hoeven niet meer in een stapelbed”

De Kleine Haar, een sfeervol comfortabel hostel


StayOkayKleineHaar001aKLZelfs tijdens sombere herfstdagen heeft Stayokay De Kleine Haar (al sinds 1934 in gebruik als ‘jeugdherberg’) een sfeervolle uitstraling. Gorssel.nl ging een kijkje nemen in het mooi gelegen hostel, dat is gehuisvest in een prachtig Noors jachthuis in Kring van Dorth, ten noordoosten van Gorssel. Het pand, een Rijksmonument, werd in 1910 geschonken door de Noorse koning aan de Opperhoutvester van het Nederlands Koninklijk Huis. Oorspronkelijk stond het huis in Diepenveen, maar in 1924 werd het pand op de huidige locatie opnieuw opgebouwd.

Stayokay
StayOkayKleineHaar004 325pxBob Ermens, beheerder van het
prachtige hostel De Kleine Haar
Stayokay is een keten van 29 hostels, meestal gelegen op mooie plekken in Nederland. Hun doelstelling is garant te staan voor een gezellig verblijf tegen aantrekkelijke tarieven, voor families, vrienden, verenigingen, bedrijven, scholen en dergelijke. Stayokay heeft een eigen designbureau dat bepaalt hoe het hostel er, in grote lijnen, uit gaat zien. Je herkent in ieder hostel de organisatie, van inrichting tot bedrijfskleding, maar er blijft gelukkig genoeg ruimte voor eigen invulling. De Kleine Haar in Kring van Dorth is een van de vijf ‘vlaggenschepen’ van Stayokay. Dit komt mede door het mooie pand met gezellige huiskamer, de mooie locatie midden in de natuur en de ligging tussen de twee schitterende Hanzesteden Deventer en Zutphen, de fietsenverhuur, het speelterrein, lidmaatschap van Kinderzwerfboek, de gezelschapsspellen, kampvuur enzovoort.
Bob Ermens, die sinds drie jaar de scepter zwaait, samen met 23 oproepkrachten, vindt Stayokay een leuke, informele organisatie om voor te werken. Bob: “We werken met het Stayokay concept, maar je mag daar je eigen invulling aangeven. Je kunt veel eigen initiatieven ontplooien”.

Trouwlocatie
StayOkayKleineHaar007KLEn initiatieven zijn er. De kleine Haar wordt inmiddels veelvuldig gebruikt als trouwlocatie. Aan deze mogelijkheid is landelijke bekendheid gegeven op onder meer trouwwebsites en de Love and Marriage beurs. Het bruidspaar wordt intensief begeleid, zodat het hen aan niets ontbreekt. Voor het huwelijksdiner is er keuze uit diverse buffetten, bijvoorbeeld een Noors, barbecue-, pasta buffet of een buffet naar eigen keuze. De meeste bruidsparen komen uit het westen van het land en iedereen kan natuurlijk blijven slapen.

Comfortabel
StayOkayKleineHaar013KLDe Kleine Haar kan 110 gasten herbergen in twintig gezinskamers en blokhutten. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het comfortabeler maken van de gezinskamers, want de eisen zijn momenteel anders dan twintig jaar geleden.
StayOkayKleineHaar016KLBob Ermens: “Mensen komen niet voor luxe naar ons hostel, maar willen wel meer comfort”. De kamers blijven functioneel, maar worden wel wat gezelliger en comfortabeler. Zo komen er zitjes op de kamers en worden de gezinskamers voorzien van tweepersoons bedden met Auping matrassen, zodat "papa en mama niet meer in een stapel bed hoeven en het ook wat gezelliger hebben". En er wordt een driegangen menu geserveerd, in buffetvorm, waarbij met ieders wensen rekening kan worden gehouden.

Duurzaam
De Stayokay organisatie maakt deel uit van ‘Hostelling International’, waarbij wereldwijd meer dan 4000 hostels zijn aangesloten. Stayokay heeft duurzaamheid en verantwoord omgaan met de natuur hoog in het vaandel. Het is de bedoeling dat de keten Stayokay de duurzaamste van de wereld wordt. Er wordt hard aan gewerkt; zo is er ledverlichting, energie wordt verkregen uit zonnepanelen en groene stroom, bedrijfskleding wordt van gerecycled materiaal gemaakt. Er zijn waterbesparende maatregelen genomen op douchekoppen en kranen. En om de kinderen bewuster met water om te laten gaan worden er workshops gegeven, in samenwerking met Unilever en de ‘Missing Chapter Foundation’ van prinses Laurentien.

Streekproducten
StayOkayKleineHaar023aKLOliemolen de Kleine Muyl is eveneens gevestigd
op het terrein van de Kleine Haar
De Kleine Haar probeert zoveel mogelijk met streek- en biologische producten te werken, zowel voor ontbijt als buffet. “Het moet natuurlijk wel binnen het budget passen” zegt Bob, “maar we hebben kaas uit Bathmen, biologische sappen, Deventer koek, zelf gemaakte jam. En we hebben sinds kort een eigen boomgaard, zodat onze gasten in de toekomst zelf hun fruit kunnen gaan plukken. We doen ons best”. Een mooi streekproduct is bijvoorbeeld de koudgeperste walnotenolie van de Kleine Muyl, de oliemolen van Martin Damhuis, partner van Bob. De molen is gevestigd op het terrein van De Kleine Haar. In Nederland zijn twee walnotenpersers, waarvan Martin de enige is die koud perst. Met koude persing krijg je heerlijke olie en er gaan geen bestanddelen verloren. Van de tussenschotjes van de noten wordt thee gemaakt. Er worden noten uit het hele land, zelfs uit België gebracht. Het hele jaar door worden er walnoten geperst. Hoe het in zijn werk gaat, is te lezen op de website van De kleine Muyl. De olie is natuurlijk te koop bij De Kleine Haar.

Gezinsvriendelijk
StayOkayKleineHaar008KLMooi, maar verlaten ligt het bijzondere hostel er in het herfstseizoen bij. Er is op deze doordeweekse dag weinig reuring. Het seizoen is afgelopen. Dat loopt van eind februari tot 1 november en dan is het hostel de gehele week geopend. In de herfst- en winterperiode is het alleen de weekenden en bij gelegenheden beschikbaar. Zo is er binnenkort een groot feest, gevolgd door een bruiloft. Het weekend van het Deventer Dickens festival (december) is ook al volgeboekt en zo zijn er ieder weekend, om wat voor reden dan ook, toch weer genoeg gasten. Bob Ermens: “Groepen zijn in deze periode ook door de week welkom, ze moeten wel eerst even contact opnemen.”

StayOkayKleineHaar003KLFotografie: Simke Kamphorst
Klik op een foto voor vergroting en voor meer foto's

De Kleine Haar is erg kind- en familie vriendelijk. “Tegenwoordig hebben de gezinnen een druk bestaan, maar ouders willen hun kind toch het beste meegeven, samen met het gezin de omgeving verkennen en leuke dingen doen en dat doe je bij ons op De Kleine Haar”.


Stayokay ‘De Kleine Haar’

Dortherweg 34
7216 PT Kring van Dorth
Tel. 0573-431615
Website

  
Gorssel.nl
24 november 2015

aa

bb

cc

dd

ee

ff

gg

hh

ii

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends