“Centrale rol in het sportief, sociaal en cultureel Gorssel”
’t Trefpunt, sportief en cultureel ontmoetingscentrum
Fitness, zaalsporten of biljarten. Bridgen, een lezing bijwonen of vergaderen. Je kind naar de crèche brengen of muziek repeteren. Ook een reis boeken of gezamenlijk de maaltijd gebruiken. Dit is slechts een deel van de activiteiten waaraan men kan deelnemen in het veelzijdige Sport en Cultureel Centrum ’t Trefpunt.
ABC coöperatie
Oudere inwoners van Gorssel weten het nog wel: aan de Molenweg waar nu ’t Trefpunt staat, stond vroeger een ruim bemeten verzameling bedrijfsgebouwen: de ABC coöperatie. Met een onder meer een grote silo, een weegbrug en een winkel voor landbouwartikelen. Er was ook een mengvoederfabriek waar onder meer veevoederbrokken werden gemaakt. Eind jaren zeventig van de twintigste eeuw werden de activiteiten van de coöperatie verplaatst naar Lochem en kwam het complex leeg te staan om vervolgens te worden gesloopt.
Behoefte aan ontmoetingspunt en sportzalen
Het was al geruime tijd duidelijk dat in Gorssel behoefte bestond aan een centraal ontmoetingspunt met zalen en sportfaciliteiten. Het vrijgekomen kavel was daarvoor prima geschikt; gunstig gelegen met voldoende ruimte om een uit de kluiten gewassen complex te kunnen neerzetten. De wensen van de plaatselijke verenigingen en organisaties werden geïnventariseerd, er werd een ontwerp gemaakt en de gemeente Gorssel gaf opdracht aan bouwbedrijf Nijenhuis-Menkveld om met de bouw van het Sport- en Cultureel Centrum te beginnen. De eerste spa ging op 14 maart 1981 de grond in.
Loterij met auto als hoofdprijs
De bouw vorderde gestaag en een onder de Gorsselse verenigingen gehouden enquête wees uit dat bij ingebruikneming van het complex naar verwachting zo’n 80% bezet zou zijn. Met name voor de sporthal bestond veel interesse. Ook werd een stichting (Stichting SCC) opgericht om het complex te beheren en een voorlopig bestuur benoemd. Het complex zou ‘turn key’ worden opgeleverd, maar toch bleek dat bepaalde apparatuur, zoals een geluidsinstallatie en een elektronisch scorebord in de sporthal, nog werd gemist. Om aanschaf hiervan mogelijk te maken, organiseerde Stichting SCC een ‘superloterij’ met als hoofdprijs een auto! De loten kostten 100 gulden per stuk, dat dan weer wel… Helaas werden niet genoeg loten verkocht om het streefbedrag van 50.000 gulden te halen en moest het ontvangen geld worden teruggestort. Later werd door de Gorsselse verenigingen een nieuwe geldactie gehouden, die gelukkig wat beter verliep, maar ook deze actie haalde het streefbedrag niet.
Anno 1982
Begin juni 1982 was het SCC zo goed als klaar en werd een open huis voor de Gorsselse inwoners georganiseerd. Eind augustus hadden de meeste verenigingen het complex al in gebruik genomen en op 30 oktober 1982 was de officiële opening, waarbij toenmalig burgemeester Van Notten de naam ‘’t Trefpunt’ onthulde.
Groot complex
Het complex is eigendom van de gemeente en wordt ter beschikking gesteld aan de Stichting SCC. Groot onderhoud is dan ook de verantwoording van de gemeente, overig onderhoud geschiedt in eigen beheer. Bij een bezoek aan ’t Trefpunt valt het op dat bij de bouw van de grote sporthal en het aangrenzende zalencomplex doelmatig en sober te werk is gegaan. Van echte luxe is geen sprake, wèl is er bij de grote sporthal een tribune gebouwd. Er is ook rekening gehouden met de akoestiek van de hal, zodat er niet alleen sportwedstrijden maar ook muziekuitvoeringen kunnen worden gehouden. De hal is met vouwwanden in drie delen van ca. 350 m2 te splitsen.
Naast de sporthal en een grote gehoorzaal beschikt ’t Trefpunt over twee akoestisch geïsoleerde verenigingszalen van elk 100 m2, uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld repetities van muziekverenigingen. Twee vergaderzalen, een kelder, kleedkamers en verschillende kantoren en opslagruimtes maken ook deel uit van het complex. Een centrale ontmoetingsruimte van zo’n 200 m2 met een grote bar, evenals een biljartgelegenheid en een gezellige lounge completeren het geheel. En om warme en koude snacks, warme maaltijden, buffetten en dergelijke te verzorgen, mag een goed uitgeruste keuken natuurlijk niet ontbreken.
Permanente huurders
Bij binnenkomst is het Holland International reisbureau van Hester Bolink niet te missen. Sinds augustus 2014 is het gehuisvest in het voormalige VVV-kantoor vlak naast de ingang van ’t Trefpunt.
De voormalige gehoorzaal van zo’n 500 m2 huisvestte tot voor enkele jaren de plaatselijke Openbare Bibliotheek. De Fitness Factory werd de nieuwe huurder van deze grote zaal, die sindsdien dan ook vol staat met de meest geavanceerde fitnessapparatuur.
Sinds medio 2013 is ook kinderopvang Graaf Jantje in ’t Trefpunt gevestigd. Ook buiten spelen is voor de kinderen mogelijk: in de zomerperiode kunnen zij zich op een ruim, afgezet grasveld achter ’t Trefpunt naar hartenlust vermaken met allerlei speeltoestellen.
Onmisbaar bij grotere evenementen
Een groot aantal sportverenigingen gebruikt de grote hal voor zaalvoetbal, volleybal, hockey, tafeltennis of gymnastiek. Ook de Vullerschool maakt er gebruik van. Er wordt ook getraind en er worden sportlessen gegeven, zoals skigymnastiek, judo, fitness of ouderengymnastiek.
De multifunctionele sporthal van ’t Trefpunt is onmisbaar bij het organiseren van grotere evenementen, zoals Winter Wonderland, de jaarlijkse Kerstmarkt, muziekuitvoeringen en sportkampioenschappen. Het is de enige hal in Gorssel waar dergelijke gebeurtenissen kunnen plaatsvinden. Ook de twee verenigingszalen worden intensief gebruikt, met name door oefenende muziekverenigingen en koren. Ook jaarvergaderingen of andere bijeenkomsten van verenigingen kunnen daar uitstekend terecht.
Ontmoetingsruimte en horecagedeelte
Na het sporten of vergaderen is het altijd gezellig om even na te praten onder het genot van een drankje en een hartige versnapering. De bar van ’t Trefpunt biedt daartoe alle gelegenheid. In de bijbehorende ontmoetingsruimte wordt ook gebiljart en gebridged. Regelmatig organiseert het culturele genootschap ‘Pluspunt’ er een lezing of presentatie over verschillende onderwerpen. Daaraan gekoppeld kunnen de aanwezigen deelnemen aan een gezamenlijke warme maaltijd. Ook kan er op diverse zondagen worden aangeschoven bij de Hollandse maaltijden van ‘Jus in een Kuiltje’. Bij de horeca van ’t Trefpunt is van alles mogelijk.
Personeel en vrijwilligers
SCC ’t Trefpunt kan uiteraard niet zonder personeel en gemotiveerde vrijwilligers. Er komt immers nogal wat kijken bij het beheren van het zalencomplex en het organiseren van de vele activiteiten. Verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken is een beheerder, geassisteerd door een parttime administratieve kracht. Verder zijn vijf parttime en enkele oproepkrachten in dienst van ’t Trefpunt. Zeker bij grotere evenementen, maar ook bij allerlei andere activiteiten, is de ondersteuning van een tiental trouwe vrijwilligers onmisbaar.
Er is welhaast geen enkele inwoner van Gorssel die niet bij ’t Trefpunt binnen is geweest om te sporten, te vergaderen, muzikaal te oefenen of een van de evenementen te bezoeken. Want ’t Trefpunt speelt een centrale en onmisbare rol in het sportieve, sociale en culturele leven van Gorssel.
Foto's: Historische Vereniging De Elf Marken en Vivian Fotografie.
SCC ’t Trefpunt
Molenweg 53-55
7213 XD Gorssel
Tel. 0575-493576
Website
Gorssel.nl
13 februari 2015