Wijkagente Edmé Wernars

“Politiewerk is het leukste werk van de wereld”

Kennis maken met Gorssels wijkagente Edmé Wernars

 
** Zie naschrift ondraan dit artikel
Sinds enige jaren doet een ‘eigen’ wijkagent dienst in Gorssel en omgeving. Het merendeel van onze inwoners is - gelukkig - niet met haar in aanraking geweest. Hoog tijd dus om deze politievrouw aan u voor te stellen.

Groot werkgebied
WijkagentBij de Gorsselse politiepost aan de Hoofdstraat treffen we onze wijkagente, Edmé Wernars. Zij groeide op aan deze kant van de IJssel, in Deventer. Haar politieloopbaan begon in Velp, en via onder meer Barneveld, Zutphen en Twello kwam ze bij het politieteam Lochem terecht. Met een korte onderbreking is ze sinds januari 2011 onze ‘wijkagent’ . Deze wat ouderwetse benaming wordt in de volksmond nog vaak gebruikt; officieel heet het ‘gebiedsagent’. Het gebied bestrijkt de voormalige gemeente Gorssel en is daarmee behoorlijk groot; het aantal inwoners is echter vergelijkbaar met andere werkgebieden.

Wat doet een wijkagent zoal?
Naast reguliere politiewerkzaamheden als assistentie bij verkeersongevallen, winkeldiefstallen of woninginbraken, heeft de wijkagent specifieke taken. “Problemen in woonwijken, zoals geluidsoverlast, burenruzies of vandalisme worden door mij opgepakt”, aldus onze wijkagent. “In overleg met bijvoorbeeld gemeente, woningstichting of maatschappelijk werk wordt de kwestie aangepakt. Ook de zogeheten buurtbemiddeling kan daarbij een belangrijke rol spelen. Samenwerking met deze netwerkpartners is onontbeerlijk.”

Corrigerend en preventief
“Ik ben niet zo van het bonnen schrijven, liever geef ik eerst een waarschuwing en confronteer de mensen met hun gedrag. Maar het moet niet te gortig worden, want dan zijn ze aan de beurt”, verklaart Edmé, terwijl ze ons nog een kop koffie inschenkt. “Echter, bij specifieke acties als verlichtings- of gordelcontrole wordt strenger opgetreden. Maar ik doe graag aan preventie, zoals het geven van voorlichting op scholen. Ook aan ouderen geven we voorlichting, meestal in samenwerking met verschillende instanties. We hebben het dan over inbraakpreventie, babbeltrucs, afkijken van pincodes en dergelijke. Immers, ouderen vormen een kwetsbare groep waar veel misbruik van wordt gemaakt.”

Reorganisatie politie
“Er staan nogal wat veranderingen op stapel, want de reorganisatie naar een Nationale Politie is in volle gang”, vertelt Edmé. “Het politiebureau in Lochem zal op termijn worden gesloten, waarna het personeel van team Lochem wordt ondergebracht bij het politiebureau Zutphen. Van daaruit zullen de werkzaamheden voor onze gemeente plaatsvinden; ook de wijkagent heeft dan in Zutphen zijn bureau. Het is echter beslist niet zo dat het personeel voor Lochem wordt weggereorganiseerd.”

Veelzijdigheid en contact met mensen
“Politiewerk is so wie so het leukste werk van de wereld”, zegt een enthousiaste Edmé. “Naast het noodhulpwerk dat ik jaren heb gedaan, had ik behoefte aan meer verdieping in het vak. Meer veelzijdigheid, meer contact met mensen en meer tijd om aan oplossing van problemen te besteden. Bovendien heb ik binding met deze regio. De functie van wijkagent, of beter gezegd gebiedsagent, geeft me de mogelijkheid om het vak naar beste weten en kunnen uit te oefenen.”

Edmé Wernars zit in haar functie duidelijk op haar plek. “Dit is helemaal mijn ding en ik heb het prima naar m’n zin.” Echter, wegens de al genoemde reorganisatie van de Nationale Politie zal ze op termijn worden overgeplaatst. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

Contact
Edmé Wernars is bereikbaar via tel. 0900-8844.
Er is nog steeds een politiepost in Gorssel. Op woensdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur is de post geopend voor inloopspreekuur en kleinere aangiften. Adres: Hoofdstraat 14b, op het terrein van de gemeentewerf en de brandweer, in Gorssel.
Uitgebreidere aangiften op afspraak via nummer 0900-8844 of op www.politie.nl.


Redactie Gorssel.nl
2 mei 2015

** Naschrift
Edmé Wernars is geen wijkagent voor Gorssel meer.  Sinds eind 2021 is  dat Pim Jansen.
De politiepost in Gorssel is vervallen.  Artikel hierover

  

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends