“Wij leiden bezoekers graag rond in onze prachtige wijngaard”
Kastelein Hans Wichers is nu een gedreven wijnboer
Sinds 2009 is er een prachtige wijngaard gevestigd bij de Zessprong in Joppe. Beschut achter de bomen maar volop in de zon rijpen daar de druiven totdat het tijd is om geplukt te worden en verwerkt tot wijn. Prijswinnende wijn zelfs. Op die mooie plek vertellen wijnboer Hans Wichers en zijn vrouw Dies graag en met trots over hun passie.
Café de Zessprong
In 1970 ging Hans Wichers aan de slag bij het bedrijf van zijn vader, Café de Zessprong. In 1977 nam hij het over en stonden hij en zijn vrouw Dies zelf aan het roer. In die tijd was daar ook een slagerij bij. Hard werken was dat. 's Ochtends slachten en vlees verwerken, 's middags vlees rondbrengen en partytenten met barbecues. En dan 's middags en 's avonds ook nog kastelein. In 1993 moesten zij de slagerij sluiten. Europese regels gingen steeds meer in de weg zitten, maar ook het harde werken eiste zijn tol. Hans en Dies moesten het wat rustiger aandoen en in 2005 werd het café verkocht. De nieuwe eigenaar gaf het een nieuwe naam: Restaurant de Zevensprong.
Passie waarmaken
Maar stilzitten is er bij Hans niet bij. Geleidelijk kregen de plannen om zijn passie van een eigen wijngaard te realiseren meer vorm. De plek van 2660 m2 bij zijn woonhuis aan de Zessprong is er ideaal voor. Maar hoe werkt dat, druiven kweken voor wijn? Welke rassen zijn geschikt? Hoe zit het met de grond? Na jaren voorbereiding werden op 7 juli 2009 de wijnstokken geplant, 500 Johanniterdruiven en 500 Cabertin. De Johanniter is een nog vrij onbekend ras dat geschikt is voor noordelijke streken. De druif geeft een heerlijk fruitige witte wijn. Van de druiven van de Cabertin wordt rosé en een volle rode wijn gemaakt.
Dan begint een spannende periode van hard werken en ongeduldig wachten. In 2010 waren de druiven voor het eerst geschikt om wijn te maken. Maar ook dan wordt het geduld nog flink op de proef gesteld. In 2012 gingen de eerste flessen open en bleek de Zessprong met zijn gedreven wijnboer uitstekende wijn te produceren.
Prijzen
In 2013 zijn de wijnen van Wijngaard de Zessprong in de prijzen gevallen bij het AWC Vienna, de grootste internationale wijnkeuring ter wereld. De droge witte wijn van de Johanniterdruif en de rode Barrique van de Cabertindruif werden bekroond met een zilveren medaille en de Zessprong Rosé kreeg een keurzegel.
In 2014 was het opnieuw raak: bij de Wijnkeuring der Lage Landen kreeg de Zessprong Rosé een keurzegel en de Zessprong Johanniter een bronzen medaille. Dat terwijl 2013 een moeilijk wijnjaar was, vanwege de lang aanhoudende winter.
Nachtvorst
In het begin van dit jaar leek het erop dat 2014 een mooi wijnjaar zou worden. Na een zachte winter waren de wijnstokken al flink uitgelopen toen één nachtvorst in de nacht van 11 op 12 mei een desastreuze uitwerking had bij bijna alle Nederlandse wijngaarden. Normaal weet Wichers schade door nachtvorst te beperken door vuurkorven aan te steken, maar juist die nacht was hij geveld door lichamelijke problemen. Resultaat: 60% van de jonge druiven was bevroren. Toch viel uiteindelijk de schade door de speciale manier van snoeien mee. Later in het jaar kwamen daar nog problemen bij met de bladhuishouding: èchte & valse meeldauw.
Rondleidingen en Open dagen
Jaarlijks eind september houden Dies en Hans open dagen. Zij vertellen de bezoekers dan enthousiast over hun passie. Er is een groot wijnterras waar bezoekers de wijnen tegen een kleine vergoeding kunnen proeven en waar diverse hapjes worden geserveerd.
Ook op andere dagen worden op afspraak rondleidingen en proeverijen gehouden.
Wijngaard de Zessprong
Elzerdijk 1, 7215 LD Joppe
www.wijngaarddezessprong.nl
Gorssel.nl
25 september 2014