Zachtfruitbedrijf Makkink

“Je mond mag rood zijn van het proeven”

Gorssel.nl op bezoek in de bongert van Gerdi en Henk Makkink


Vers geplukt, dieprood van kleur en heerlijk zoet. Als het voorjaar goed op gang is - afhankelijk van weer en temperatuur, maar meestal tussen eind mei en begin juni - start de verkoop van aardbeien en ander fruit bij zachtfruitbedrijf Makkink. Maak kennis met de ondernemers en proef de zomer.

MakkinkKl6Meer dan 25 jaar zijn Henk en Gerdi actief als tuinbouwer in Gorssel. In 1985 begon Henk met het verbouwen van witlof. Gerdi: ‘De aardbeien waren gewoon voor erbij. Pas toen de prijs van witlof daalde, zijn we volledig overgestapt op het fruit.’ In 2006 is het bedrijf verhuisd naar de Gorsselse Enkweg (hoek Eefdese Enkweg). Daar staat ruim 4,5 hectare met aardbeiplanten, kersenbomen en ander zacht fruit.

De kunst van het plukken
MakkinkKl9Voor Gerdi en Henk start het seizoen in april met planten, bijknippen en besproeien. Begin juni is het eerste fruit rijp. Bij aardbeien is de verandering in kleur het signaal dat de rijping op gang komt. Van groen naar wit en daarna van bleekrood naar helderrood met een prachtige glans. ‘Met ongeveer 10 medewerkers plukken we dan dagelijks’, legt Henk uit. ’Het is zorgvuldig werk. Tegen de plukkers zeg ik altijd: je mond mag rood zijn van het proeven, maar je handen moeten schoon blijven.’ Het rijpe fruit mag niet kneuzen.

Leven van de zon
MakkinkKl1Voor de kwaliteit van hun producten zijn Henk en Gerdi voor een groot deel afhankelijk van de natuur. Last hebben ze vooral van extreme regen, hagel, luis en vogels. Met hagelnetten en een gaskanon probeert Henk de oogst te beschermen. Als spreeuwen doorhebben dat het fruit rijp is, vallen ze en masse aan. Het gaskanon dat om de zoveel tellen een doffe knal geeft – boef, boef, boef - weerhoudt de vogels. Ook de temperatuur is belangrijk. Gerdi: ‘Normaal gesproken kun je acht weken na het planten beginnen met plukken van de aardbeien. Dit voorjaar was het kouder dan andere jaren. Dat betekent dat onze verkoop een week of twee later start.’

De formule: verse huisverkoop
MakkinkKl3Ongeveer 90% van de oogst wordt door Gerdi direct verkocht via de kar aan de Gorsselse Enkweg. De rest gaat naar de veiling. Klanten uit de directe omgeving van Gorssel en ook restaurants en bakkers maken graag gebruik van de verse aardbei. Gerdi: ’En ik zie veel vakantiegangers die nog snel een paar doosjes meenemen voordat ze naar huis gaan. Verser dan dit krijg je het niet in de supermarkt of bij de groenteboer.’

Zachtfruitbedrijf Makkink
MakkinkKl4Aardbeien, frambozen, bramen, bessen, kersen, pruimen en appels
Hoek Gorsselse Enkweg / Eefdese Enkweg
Tel. 0575-491229
Website
Facebook

De kraam is geopend van begin juni tot eind oktober.
  

Gorssel.nl
10 juni 2012 (aangepast 14 april 2014)

 

 

MakkinkKl2MakkinkKl7

MakkinkKl5MakkinkKl8

 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends