ZigZag Wonen

“Ik denk dat ik daar helemaal gelukkig mee word”

Gerda Mulder van ZigZag Wonen vertelt


Naast de nieuwe Oldenhof en tussen de Cosy Country Store en Thoma makelaars is ZigZag Wonen te vinden, met antiek, curiosa, sieraden en exclusieve woninginrichting. Gerda Mulder is de drijvende kracht, die met veel plezier en gedrevenheid steeds meer tevreden klanten weet binnen te halen en terug laat komen.

Gerda MulderGerda Mulder laat enthousiast de winkel zien. Handkoffiemolens, zilveren bestek, kristal, oude poppen, oud speelgoed, kasten, tafeltjes, maar ook snuisterijen, curiosa en sieraden. Bij het binnenkomen van de winkel valt al gelijk een mansgroot beeld op van Jozef met het kind Jezus. En daar hangt een ets van Zutphenaar Wim van der Meij, van ons eigen - nu nog - gemeentehuis.

Hoe ben je in dit vak verzeild geraakt?
Gerda: “Vanaf mijn tienerjaren ben ik bezig met antiek en curiosa. Ik struinde met mijn moeder rommelmarkten af voor ‘leuke dingen’. Spannend, die kick als er iets moois te vinden is. Daarna heb ik het als hobby voortgezet, te lezen over antiek en curiosa en overal beurzen en winkeltjes te bezoeken. Pas eind 2003 nam ik het besluit om een oude droom te verwezenlijken. Ik werkte na mijn studie milieukunde als projectadviseur bij ingenieursbureaus en vond te weinig voldoening en uitdaging, vooral creatief. Dus besloot ik voor mijzelf te beginnen!”

Waarom koos je voor Gorssel?
“Begin 2004 ben ik begonnen met een marktonderzoek en het aanscherpen van mijn ideeën rond ‘antiek en curiosa’. Waar ga ik me vestigen? Met welke formule ga ik beginnen? Ik kende Gorssel als heel leuk dorp, met de sfeer van de oude Roskam. Bij toeval kwam ik in contact met Harry Renneboom van de Cosy Country Store, die het naburig pand niet nodig had, zolang er maar geen kantoor zou komen of een concurrent. Hij zag - terecht! - de formule voor ZigZag Wonen eerder als aanvulling en versterking.

Winkel320pxEn zo ben ik in juni 2004 begonnen. Mijn keuze was om me te richten op alleen antiek en het stofferen, opknappen of restaureren van meubels. Het was heel spannend, om uit het niets te starten. Als basis vond - en vind - ik dat de organisatie op alle punten goed op orde moet zijn. Verder een exclusief assortiment, met persoonlijke benadering en een goede service. Met eigen geld heb ik de hele startinvestering gedaan. Dat betekende handelsvoorraad inkopen door veilingen af te struinen en om de winkel in te richten. En natuurlijk alles wat daar verder bij komt kijken zoals de aanschaf van een busje, laten maken van drukwerk, de website etc.

De eerste jaren bleek al dat de combinatie van verkoop van antiek & curiosa en het stofferen en opknappen/restaureren een goede combinatie was. Al snel zag ik dat veel mensen toch schroom hadden om binnen te komen. Door laagdrempelige producten die buiten staan - ansichtkaarten - toe te voegen, lopen mensen veel sneller binnen. Cursussen en workshops brengen ook reuring en bekendheid. Op de website is er meer actueels te vinden.”

Heeft de formule gebracht wat je wilde?
Koffie321x248“In 2009 maakte ik na vijf jaar de balans op. Ik merkte dat de formule aansloeg en goed aansluit op de passie van de liefhebber en verzamelaar. Mensen die binnenkomen, kunnen rustig rondkijken en worden niet meteen in de nek gesprongen om gelijk te kopen. Ik heb veel tevreden klanten, die geregeld terugkomen.

In 2010 en 2011 waren de effecten van de crisis wel voelbaar; het was rustiger. Daarom heb ik ook dit jaar gordijnen en vloerbedekking in het assortiment gehouden en werk ik samen met interieurstilisten. Ik ga door met het assortiment van niet-alledaagse stoffen en heb nu ook de uitbreiding met oude en nieuwe sieraden. Ik merk dat veel mensen het waarderen als je actief bent en moeite wilt doen. Ik vind het geen bezwaar om voor iemand die iets speciaals zoekt, op zoek te gaan. Soms vind je het snel, maar het kan ook na een paar maanden zijn als je dat precies vindt. ‘Ik denk dat ik daar helemaal gelukkig mee word’ hoorde ik onlangs nog. Nou, dat is dan wederzijds.”

Hoe leg je contact met je klanten?
“Ik richt me op de persoon - en diens interesses, stijl en smaak - en niet op styling of de producten zelf. Ik doe wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Mijn vragen aan de klant ‘pellen af’ richting de gewenste sfeer, waarbij ik de klant de ruimte geef om goed af te wegen. Ik maak graag een vrijblijvende offerte - wat met de opgedane ervaring snel en gemakkelijk te maken is; laat niemand dus aarzelen om dat te vragen! -. Voor opdrachten geef ik een vaste prijs, dat is voor beide partijen duidelijk.”

Wat vind je van het winkelbestand in Gorssel?
Beeld320px“Wat me in Gorssel opvalt, is dat het voorzieningenniveau eigenlijk groot is ten opzichte van het aantal inwoners. Toch realiseren veel mensen zich dit nog onvoldoende; ik hoor regelmatig dat mensen voor inkopen naar Arnhem of Amsterdam gaan, terwijl dit in veel gevallen niet nodig is! Ik nodig iedereen uit om vooral eerst in het eigen dorp te kijken en te ontdekken wat het dorp eigenlijk allemaal te bieden heeft. Welkom! De bouw van de nieuwe Oldenhof gaat heerlijk snel. In de loop van de zomer is die klaar, met onder andere de bibliotheek, en is het weer leuker om hier langs te komen. Iedereen is welkom, wie iets zoekt of gewoon een vraag heeft.”

En Gorssel.nl?
“De website geeft een goed overzicht van wat er allemaal is en wat er gebeurt in het dorp. Ik vind dat het dicht bij mensen staat en gelukkig is het niet commercieel; dan zie je al snel niet meer door de bomen het bos. Het is van belang voor de verdere ontwikkeling van het dorp en ik hoop dat de goede start en het succes tot nu toe door zullen gaan!”

ZigzagLogoTransZigZag Wonen
Hoofdstraat 47c
7213 CR Gorssel
Tel. 0575-490190
Website van ZigZag Wonen

 
Gorssel.nl
12 april 2012 

 

Deel deze pagina

Submit to FacebookSubmit to TwitterShare with friends