“Kinderen en jongeren zijn voor mij de rode draad”
Wilma Makkink, creatieve duizendpoot
Iedereen heeft zijn rivier, zo ook Wilma Makkink. Wilma koestert een grote liefde voor ‘De Lenden’ (de uiterwaarden) van de IJssel bij Gorssel, een heel bijzondere plek om te wonen. Als Gorssel.nl deze creatieve duizendpoot vraagt naar haar drijfveren vertelt ze dan ook het liefst over de omgeving waar ze opgroeide en waar ze nog steeds woont.
Sprookjeswereld
Fiets in Gorssel de Ravensweerdsweg in vanaf het kruispunt bij ‘t Elf Uur en de eerste boerderij aan je linkerhand is de woonplek van Wilma. Hier is ze geboren en het is de plek waar ze nog steeds woont. Een schilderachtige boerderij met de naam 't Walle, waar de familie Makkink al jaren de scepter zwaait en waar koeien en akkerbouw de dienst uitmaakten. Wilma’s vader was een creatief mens, hij was bijzonder geïnteresseerd in kleurrijke zaken, legendes, sagen en oude kastelen. Hij steekt Wilma aan, ook zij raakt hier bovenmatig door geboeid. De boekenkast staat vol met prachtige verhalen en naast het werk op de boerderij groeit Wilma op in een sprookjeswereld. Maar de boerderij vraagt natuurlijk veel van de familie.
Ambitie
Wilma heeft meer ambities. Naast de opleiding aan de Landbouwschool heeft ze een stevige hang naar theater, toneel en kerk. Maar daarnaast hebben ook aardewerk en glaswerk haar interesse. Floris, een van de drie kinderen van Wilma en Erik, heeft deze interesse van zijn moeder geërfd. Hij is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en heeft zijn eigen ontwerpstudio in Gorssel. Ook het werk van de schilder Gustav Klimt maakt veel in Wilma los. Combineer dat met een duidelijke ambitie om voor kinderen iets te betekenen en dan heb je een redelijk beeld van Wilma’s veelzijdigheid.
Theater
Wilma’s eerste ervaring met theater doet ze op bij de Plattelandsjongeren, later overgegaan in Jong Gelre in Almen. Ze smult ervan. Maar er is zoveel dat haar bezighoudt, ze gaat geen uitdaging uit de weg en rolt zo steeds meer in een creatief, zeer kleurrijk leven naast de dagelijkse bezigheden op de boerderij. Zo was ze bijvoorbeeld zeven jaar lang gids in en om kasteel Verwolde in Laren. Hier komt ze in aanraking met schilderijen en antieke meubels en daar verdiept ze zich bijzonder in. Daarnaast ontrolt zich een verbazingwekkend aantal zaken waar ze een rol in gaat spelen, de lijst is haast te lang om op te noemen. Uiteraard zijn dat Jong Gelre Almen, Scouting, Jantje Beton Collecte, rommelmarkt, meedenken en regie voeren bij de Battumse Revue, Winterwonderland Lochem, Theatergroep Reuring, Ouderentoneel in De Borkel, Stichting IJsselwijs Gorssel met onder andere Winter Wonderland Gorssel, de Sinterklaasintocht, de kerk in Gorssel met het kinderkerstfeest en later de Herdertjestocht, het Openluchttheater Gorssel, de Oranjevereniging met toneel op Koninginnedag en nog veel meer.
Woud der Verwachting
Eén ding lichten we er nog even uit: Wilma zit in het bestuur van en is regisseur bij het gezelschap Het Woud der Verwachting, een groep die met kleding en attributen de periode van het Hof van Gelre (rond 1400) laat herleven, met historische personages van ‘hertog’ tot ‘poepschepper’. Zo werkte ze mee aan een zogenaamd ‘tableau vivant’, een levend toneel met adellijke figuren uit de afbeeldingen in het getijdenboek van de Duc de Berry (‘Les Très Riches Heures de Duc de Berry’). De miniaturen in dit getijdenboek zijn begin 15e eeuw geschilderd door de beroemde in Nijmegen geboren ‘Gebroeders van Lymborch’.
En dan is er nog het jaarlijkse evenement ‘Kasteel Ammersoyen Middeleeuws Bewoond’, waarbij Wilma ook betrokken is. Ook hier wordt de sfeer opgeroepen van de periode rond 1400. Verder geeft Wilma workshops aan het Woud der Verwachting, waarvan overigens veel leden uit de gemeente Lochem komen.
Jongeren
Wilma vertelt over haar plezier in het werken met jongeren. “De vreugde die loskomt als je met kinderen werkt is zo groot. Ik ben ooit begonnen met toneellessen geven aan kinderen van 5 tot 12 jaar. Om dat goed vorm te geven heb ik een theater gebouwd in een van de schuren van de boerderij. ‘TheaterErf’ heet het. Koffers vol met kleding, schmink, leuk toneelspel en heel veel vreugde”. De jaarlijkse Herdertjestocht ligt mooi in het verlengde daarvan, een heel enthousiaste groep mensen helpt mee om de tocht vorm te geven. “Stel je voor, een tocht vlak voor Kerstmis door het dorp, de route verlicht met een lint waxinelichtjes. De kerststal, een kudde schapen, een koperensemble, Maria en Jozef met kind, de Drie Wijzen, engelen en meerdere muziekgezelschappen. De start is bij de Gorsselse kerk, de finale eveneens, je krijgt daar een kop warme chocolademelk na afloop”.
Verbinding
Wilma heeft vaste denkbeelden over hoe samen te leven: “Verbinding opzoeken tussen mensen en ze zich gehoord en gewaardeerd laten voelen, samendoen, werken als radertje in een machine, niemand kan gemist worden, kritiek niet uit de weg gaan! En bovenal, kinderen en jongeren zijn voor mij de rode draad”.
Doorzetter
Helaas, Wilma wordt al enkele jaren geremd in haar ambities, een hersenbloeding maakt dat ze niet alles meer kan oppakken zoals ze zou willen. Wel wordt ze nog steeds gevraagd door theatergezelschappen en revues. Ook het Gorsselse openluchttheater maakt graag gebruik van haar diensten, ze is hiervan ook al jaren bestuurslid.
Wilma is een doorzetter. “Helaas hebben we de veestapel moeten verkopen, de boerderij draait nu op akkerbouw, de stallen zijn leeg. Dat doet heel veel pijn”.
Wel heeft ze nog even haar rijbewijs gehaald, ze heeft nu een aangepaste auto en dat geeft veel meer bewegingsvrijheid. “Ik rijd vaak even de Lenden (uiterwaarden) in om te genieten van dit prachtige stuk Gorssel. Dat is ook rijkdom, de natuur geeft je kracht”.
Redactie Gorssel.nl
21 november 2024